Edebi Şahsiyetler

Thomas Otway Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

OTWAY, Thomas (1652-1685)

İngiliz oyun yazarı ve şair. Duygusallığın ağır bastığı tragedyalarıyla tanınmıştır.

3    Mart 1652’de Sussex bölgesinde Trotton’da doğdu, 14 Nisan 1685’te Londra’da öldü. Winchester School’da ve Oxford’daki Christ Church School’da okudu. 1671’de diploma almadan okulu bıraktı, oyuncu olmak için Londra’ya gitti. Ancak sahne korkusunu yenemediği için aktörlük yapamadı. Aynı yıl oyun yazarlığına başladı. İlk oyunu olan Alcibia-des uyaklı bir tragedyaydı ve 1675’te Duke Tiyatrosu’ nda oynandı. Otway, bu oyununda oynayan Eliza-beth Barry’ye âşık oldu. Ona yazdığı imzasız altı mektubu ölümünden on iki yıl sonra yayımlandı. 1676’da yazdığı ikinci oyunu, gene uyaklı bir tragedya olan Don Carlos büyük başarı kazandı. Otway bu arâda, sevgisine karşılık alamadığı için, gönüllü olarak orduya katılıp Hollanda’ya gitti. 1678’de, Hollanda’ daki askerlik deneyimlerinden yararlanarak yazdığı ilk güldürüsü Friendsbip in Fashion (“Zamane Dostluğu”) Londra’da sahneye kondu. 1680’de Londra’ya döndükten sonra da oyunlar yazmayı sürdürdü. 1682’de en ünlü yapıtı Venice Preserv’d (“Kurtarılmış Venedik”) Londra’da sahneye kondu, büyük övgü topladı.

Otway’in yapıtlarında aşırı duygucti bir tutum ve geçmiş çağların düş ülkesine bir kaçış görülür. Tragedyaları Elizabeth dönemi yapıtlarını anımsatır. Özellikle uyaksız on heceli nazımla yazdığı Venice Preserv’d, insan duygularını içtenlikle ve güzel bir anlatımla yansıtır ve bu türün en önemli örneklerinden biridir. Otway ayrıca, Moliere ve Racine’den uyarlamalar da yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Oyun: Alcibiades, 1675; Don Carlos, 1676; Friendsbip in Fashion, 1678, (“Zamane Dostluğu”); Orphan, 1680, (“Yetim”); Venice Preserv’d, 1682, (“Kurtarılmış Venedik”); Atheisl, 1684, (“Tanrısız”). Otobiyografi: The Poet’s Complaint of His Muse, 1680.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler