Filozof Biyografileri

Thomas Hill Green Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GREEN, Thomas Hill (1836-1882)

İngiliz, filozof. Kant’ın felsefesini yorumlayarak, İngiltere ve ABD’de tanıtmaya çalışmıştır.

7 Nisan 1836’da Yorkshire’daki Birkın’de doğdu, 26 Mart 1882’de Oxford’da öldü. Rugby ve Balliol kolejlerinde öğrenim gördükten sonra Oxford Üniversitesi’nde felsefe ve tanrıbilim okudu. Oxiord Üniversitesi’nde ahlak profesörü olarak görevlendirildi.

Green’in felsefeye olan ilgisi Kant ve Hegel’in yazılarını okumakla başlamıştır. Kant’ın idealist felsefesinden etkilenmesine karşın, ona kendine göre bir yorum getirmiş, bu felsefeyle tanrıbilim arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır. Özellikle insan yaşamının temelinde tinsel bir ilkenin bulunduğunu ileri sürmesi, insan bilincinin tanrısal bilinçten kaynaklandığını açıklamaya girişmesi felsefeyle tanrıbilimi bağdaştırma çabasının sonucudur. Bütün düşüncelerini tin kavramı üzerinde yoğunlaştıran, felsefesinin temelini bu kavram üzerine kurmaya çalışan Green’e göre çözüm aranması gereken başlıca sorun tanrısal bilinçtir. İnsan bilinci, temeli bakımından, tanrısal bilince dayandığı gibi, öz olarak da ondan ayrı değildir.

Green’e göre insan varlığının temeli olan tin zaman ve uzayın üstünde, onlarla bağlantılı olmayan bir gerçektir ve evrenseldir. Evrenselliğini tanrısal bir töz oluşundan alır. Tanrı saltık tin olduğundan yarattığı tin, tümel bilinç, birey, evrene, onun kapsadığı bütün nesnelere egemendir. Saltık tinin başlıca özelliği yaratıcı olmasıdır. Saltık tin olan Tanrı saltık tümeldir. Gerçeklik bu tümel varlığın, Tanrı’ nın yaratmasıyla biçimlenen varlık alanıdır, bu alan da tümeldir. Bu nedenle gerçeklik, tümellik, birbirinden bağımsız varlıklar diye düşünülemez, hepsi Tanrı’dan kaynaklanır. Tanrı, tümel tin olduğu gibi tümel bilinçtir de. Tümel bilinç olan Tanrı dışında, bir gerçeklik tasarımı olanaksızdır. Tümel de ancak tümel bilinç olan Tanrı dolayısıyla vardır. Birey bir bilinç varlığıdır, ancak onun bilinci, tümel bilinçten, Tanrı’ dan kaynaklanır.

Bilgi sorununa, bilinç açısından bakan Green’e göre bireyin bilmesi, kavraması tanrısal varlıktan kaynaklanan bir eylemdir. Bütün bilgilerin kaynağı Tanrı’dır. Birey bilinci tümel bilinçle, tanrı ile bağlantılı olduğundan bilme eylemi gerçekleşir. Bu nedenle bireyin varlığında bilginin oluşmasını sağlayan tanrısal bilinçtir.

İlgili Makaleler