Tarihi Eserler

Talazan Köprüsü (Tarihi Mekanlar ve Eserler)

Talazan Köprüsü

tarihi_eserler_4/talazan_koprusu” 277″ 208″ Tokat ili, Niksar ilçesine 15 km mesâfede bulunmaktadır.

Tarihi köprü Nisar-Erbaa karayolu üzerindedir. Bugüne kalmış herhangi bir yazılı kaynak olmadığı için tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Konumu Gümüşhaneden çıkan ve Erbaa ovasını sulayarak Talazan Boğazına ilerleyen Kelkit Çayı üzerine yapılmıştır. Yedi tane kemer gözü var.

Tokat’ta yaşayan ve başkentleri niksar olan Danişmenliler burayı terk ederken arkalarında izlerini belirgin bir şekilde bıraktılar. Tam olarak bilinmesi mümkün değil ama tahminlere göre köprüyü Danişmenliler yapmıştır. 13. yy’da yapıldığı tahmini var. Eğer öyle ise yapı Selçukluların mimarisi ön plana çıkıyor. Uzunluk ölçüsü olarak köprü 134 metre.

Yukardaki fotoğrafa dikkat ederseniz eğer köprünün ortası demir konstrüksiyonla birleştirilerek tamamlanmış. Çünkü sel sonucu tahrip olmuş ve bu şekilde onarımı yapılmış. Bugün hala Buzköyü ile çevre köyler arasındaki ulaşım hizmetini sağlıyor. Tarihten buyana bir çok tahribat ve onarım geçirmiş. Onların tarihleri de tam belli değil. 2009′dan beri onarımı yapılıyor.

Köprü kesme ve moloz taştan yapılmış, yedi sivri kemerli gözlü, iki yana meyilli olarak yapılmıştır. Duvar örgüleri arasındaki taş işçiliğinin farklılığından ötürü de değişik zamanlarda onarıldığı anlaşılmaktadır. Köprünün ortasındaki en büyük olan kemer gözü yıkılmış ve bu aradaki boşluk düz bir demir köprü ile birleştirilmiştir.

Köprüye en yakın köy Buzköyü’dür.

Talazan köprüsü dışında Anadolu’nun en önemli taş köprüleri olma özelliğine sahip Leylekli Köprü, Hıdırlık köprüsü de bu köprüye yakın mesafede işlev görmektedir.

İlgili Makaleler