Edebi Şahsiyetler

Sylvia Plath Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PLATH, Sylvia (1932-1963)

ABD’li şair. Şiirlerinde kişisel yaşantısını yansıtmıştır.

27 Ekim 1932’de Massachusetts Eyaleti’nde Boston’da doğdu, 11 Şubat 1963’te Londra’da öldü. Smith College’da öğrenim gördükten sonra 1955’te bursla gittiği İngiltere’de, Cambridge Üniversitesi’ne bağlı Newnham College’ı bitirdi. Burada tanıştığı İngiliz şair Ted Hughes’la 1956’da evlendi. Ertesi yıl ABD’ye dönerek 1957-1958 yıllarında Smith College’ da İngilizce öğretmenliği yaptı. Genç yaşta yazmaya başladığı şiirleri Atlantic Monthly, Harper’s ve New Yorker gibi dergilerde yayımlanıyordu. Bir süre sonra Ted Hughes ile birlikte yeniden İngiltere’ye gitti. Cornwall’a yerleşti. 1963’te Londra’da yaşamına kendi eliyle son verdi.

1960’ta yayımlanan ilk şiir kitabı The Colossus and Other Poems’de (“Anıt ve Başka Şiirler”) kişisel duygularını, arayışlarını yansıtan Plath, sonraki yapıtları Ariel’de, Crossing the Water’da (“Suyu Geçerken”) ve Winter Trees’de (“Kış Ağaçları”) yaşamındaki kimi sarsıcı olayların da etken olduğu bunalımları, acıları daha belirgin biçimde dışa vurmuştur. The Bell Jar (“Reçel Kavanozu”) adlı romanı da giderek artan ruhsal çöküntüsünün bir dökümü gibidir. Ölüm, intihar ve unutulma temalarının var olmakla yok olmak arasındaki ince çizginin çarpıcı imgelerle işlendiği bu yapıtlar, kimi eleştirmenlere göre, bireysel tedirginliklerden çok insanlığın ortak bunalımlarını dile getirir.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: The Colossus and Other Poems, 1960, (“Anıt ve Başka Şiirler”); Ariel, (ö.s.), 1965; Crossing the Water, (ö.s.), 1971, (“Suyu Geçerken”); Winter Trees, (ö.s.), 1972, (“Kış Ağaçlan”). Roman: The Bell Jar, 1962, (“Reçel Kavanozu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler