Tarihi Şahsiyetler

Solon Kimdir, Hayatı, Kanunları, Reformları, Hakkında Bilgi

SOLON (İÖ 640/635-İÖ 559 ?)

Âtinalı devlet adamı. Gerçekleştirdiği reformlarla mülk sahipliği temeline dayalı Atina demokrasisine ortam hazırlamıştır.

Doğum ve ölüm yeri bilinmiyor. Yoksul bir aristokrat aileden geliyordu. Bir süre denizaşırı ticaretle uğraştıktan sonra, yaklaşık İÖ 600’de Salamis Adası’nı ele geçirmek için Megaralılar’la yapılan savaşta komutan olarak gösterdiği başarıyla üne kavüştu. Bu sırada toprakların büyük bölümünü ellerinde tutan aristokratlar (eupatridae) ile borçlarım ödeyemedikleri için serfliğe mahkûm edilen ve bazıları da köle olarak satılan küçük çiftçiler arasındaki çatışma doruğa çıkmıştı. Öte yanda orta tabakalar da aristokratların yönetim üzerindeki tekeline şiddetle karşı çıkmaktaydı.

İÖ 594’te çatışan bütün sınıflar tarafından bir arabulucu olarak özel yetkilerle arkhon (her yıl seçilen yargıç-yönetici) görevine getirilen Solon, kalıcı ve istikrarlı bir düzen kurmak amacıyla uzlaşma sağlama yoluna gitti. Önce seisakhtheia adlı reform yasasıyla borçlu çiftçilere rehin altındaki topraklarını geri verip köleleştirilmiş olanları da fidye karşılığında serbest bıraktırdı. Bu reformu desteklemek amacıyla bütün ipotekleri kaldırdı. Aeginea para sistemini daha yaygın okn Euboea para sistemi ile değiştirip deflas-yo’fi yoluyla borçları yüzde otuz oranında düşürdü. Borçlunun borcu karşılığında kendi bedenini rehin göstermesi uygulamasına son verdi. Ayrıca kişilerin börç nedeniyle tutuklanmasını kaldırarak ve genos deneti ataerkil aile topluluğunu dağıtarak bireysel özgürlük yönündeki gelişmeyi pekiştirdi. Aile topraklansın miras yoluyla bölünebilmesini sağladı. Yoksulların toprakların yeniden dağıtılması yönündeki isteklerine karşı koydu. Bunun yerine ticaret ve zenaatları destekleyerek yeni iş alanları açılması ve genel refah düzeyinin yükselmesi için çalıştı. Attika’da oldukça bol olan zeytinyağı dışındaki yiyecek fnaddelerinin ihracatını yasakladı. Denizaşırı pazarlarda en büyük paya sahip olan Korint ile ticari bağların geliştirilmesi yönünde adımlar attı. Ağırlık ve ölçü birimlerinin yanı sıra sikkeleri de standart hale getirerek paranın dolaşımını hızlandırdı. Aldığı önlerseler yoksulluğu bütünüyle ortadan kaldıramadıysa da iktisadi bunalımın büyük ölçüde atlatılmasını sağladı.

İlgili Makaleler