Edebi Şahsiyetler

Sezai Karakoç Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

KARAKOÇ, Sezai (1933) Türk, ozan ve yazar. İslam düşüncesini gerçeküstücü öğelerle işleyen mistik şiirleriyle tanınmıştır.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğdu. 1954’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Maliye müfettiş yardımcılığı ve gelirler kontrolörlüğü yaptı. 1965’te memurluğu bıraktı ve çeşitli gazetelerde çalışmaya başladı. Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde köşe yazıları yazdı. 1960’tan başlayarak çeşitli aralıklarla Diriliş adlı bir dergi yayımladı. 1971’de yeniden memurluğa döndü. 1974’te bir kez daha görevinden ayrılarak İstanbul’a yerleşti. Bir süre Milli Gazete’Ae günlük yazılar yazdı. İstanbul’da Diriliş Yayınları ve Diriliş Dergisi’ni kurdu. 1990 yılında “güller açan gül ağacı” amblemiyle Diriliş Partisi’ni kurdu. Yedi yıl Partinin Genel Başkanlığını yürüttü. Ancak bu parti 19 Mart 1997’de üstüste iki defa genel seçime girmediği için kapatıldı. 2006 yılında kültür bakanlığı özel ödülü ile ödüllendirildi. Bakanlığa, ödülün para kısmının kültür sanat işlerine harcanmasını, diğer kısmınınsa posta ile bildirdiği adrese yollanmasını rica ettiği bir mektup yolladı. 2007 yılında Yüce Diriliş Partisi’ni kurdu ve halen partinin genel başkanlık görevini yürütmektedir. 2007 yılının Nisan ayından beri her cumartesi akşamı, Yüce Diriliş Partisi İstanbul İl Başkanlığı’nda değerlendirme konuşmaları yapmaktadır. Bu konuşmalar partinin internet sitesinden canlı olarak yayınlanmaktadır. Karakoç, 2011 yılı Cumhurbaşkanlığı edebiyat ödülüne layık görüldü fakat kendisine verilen plaket ve para ödülünü reddederek bu ödülü almaya gitmedi. Halen serbest yazar olarak yaşamını sürdürmektedir.

ilk şiirlerini, üniversite yıllarında ancak iki sayı çıkarabildiği Şiir Sanatı adlı dergide yayımladı. Sonraları Hisar ve Soyut gibi dergilerde göründü. 1960-1966, 1967, 1969-1971’de ve 1980’den sonra çeşitli aralıklarla çıkardığı Diriliş dergisinde de pek çok şiiri yayımlandı. 1959’da ilk kitabı Körfez çıktı. Bunu öbür kitapları izledi.

İslam düşüncesini mistik ve yer yer gerçeküstücü öğelerle işleyerek bireşimlere ulaşan Sezai Karakoç, şiirde pek az denenmiş bu yolla güçlü imgeler ve çarpıcı benzetmeler yaratmıştır.

İlgili Makaleler