Filozof Biyografileri

Samuel Beckett Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BECKETT, Samuel (1906)

Irlandalı oyun yazarı, romancı, şair ve eleştirmen. Oyunları ile Uyumsuzluk tiyatrosunun en ilginç temsilcisi olarak ün yapmıştır.

13 Nisan 1906’da Dublin yakınlarında Foxrock’ la doğdu. Annesi ve babası, Mary ve William Beckett, İrlanda’nın Protestan orta tabakasından gelen insanlardı. Beckett öğrenimine 1912’de Dublin’de Earsfort House School’da başladı. 1920’de Enniskillen’de Portora Royal School’a gitti. 1923’te Dublin’de Trinity College’a girerek Fransız ve İtalyan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde okudu. Öğrenciliğinde Dante ile ilgilenen Beckett, yaz tatillerinde Fransa ve İtalya’ya giderek bu ülkelerin edebiyatlarına duyduğu ilgiyi pekiştirdi. Aralık 1927’de yükseköğrenimini tamamladıktan sonra 1928 başlarında kısa bir süre Belfast’ta Fransızca öğretmenliği yaptı ve aynı yılın ekim ayında Paris’te Ecole Normale Superieure’de İngilizce okutmam olarak çalışmaya başladı.

Paris’te yazarlık yaşamını büyük ölçüde etkileyecek olan James Joyce ile tanışarak onun dost çevresine girdi. Joyce’un daha sonra Finnegan’s Wake adıyla yayımlanacak olan güç anlaşılır romanının bir bölümünün Fransızca’ya çevrilmesine yardım etti. Aynı dönemde Joyce’un bu son çalışmasını tanıtmak için yazılan incelemelerden birincisi Beckett’in imzasını ve “Our Exagmination Round his Factification for Incamination of Work in Progress” başlığını taşıyordu.

İlgili Makaleler