Edebi Şahsiyetler

Rowland Emett Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

EMETT, Roland (1906 – 13 Kasım 1990) İngiliz, karikatürcü. Garip araçların yer aldığı bir karikatür dünyası yaratmıştır.

22 Ekim 1906’da Londra’da doğdu. Grafik sanatlara olan ilgisi onu genç yaşta karikatüre yöneltti. 1939’da ünlü Ingiliz gülmece dergisi Punch’m çizerleri arasına katıldı. Yarattığı garip araçlar, özellikle de trenleriyle kısa zamanda ün kazandı. 1940’larda ve 1950’lerde yapıtları Punch dergisinde en çok yayımlanan karikatürcü oldu. 1960’ların başından sonra ise daha az karikatür çizerek trenlerle ilgili çalışmalarına ağırlık verdi.

Emett’in asıl ilgi alanını trenler oluşturur. Bir süre Ingiltere’deki Tarihsel Demiryolları Derneği’nin başkanlığım yapmış, 1951’de Battersea Festival Gardens’de açılan bir sergi için kendi adını taşıyan bir küçük-tren tasarlamış, 1964’te de New York Uluslararası Sergisi içinde yer alacak bir demiryolunun planlarını hazırlamıştır. Karikatürlerinde başta trenler olmak üzere çeşitli araçları konu alır. Bunları ne oldukları anlaşılacak, ama gerçekte olamayacakları biçim değişmelerine uğratarak çizer. Gülmecesini bu garip araçlarla onlara uyum sağlayamayan insanlar arasındaki çelişkilerin doğurduğu gülünç durumlar üstüne kurar. Kimi zaman oldukça ayrıntıya inmesine karşın yalın bir çizgisi vardır. Yazıdan çok çizgiye dayanan gülmecesiyle çağdaş karikatürün ülkesindeki öncülerinden biri olmuştur. Karikatürleri İngiltere’de kitap biçiminde toplanmış olan Emett’in yapıtları, az sayıda da olsa, 1950’li yıllarda Türkiye’de çıkan gülmece dergilerinde ve karikatür albümlerinde yayımlanmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler