Filozof Biyografileri

Ronald Fisher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Fisher’in çalışmaları matematiksel içeriğiyle kendinden bir önceki kuşağa ait olmakla birlikte, istatistikte öncü rol oynamıştır. Fisher öncesi istatistik, Edgetvorth ve Karl Pearson gibi istatistikçiler tarafından bazı öznel ölçümlerle belirlenmiş “toplulukların” bireysel özelliklerinin dağılımının incelenmesinden oluşan bir “bilgi yığını” görünümündeydi.

İstatistiğe “seçkisizlik” ve “değişken çözümlenmesi” gibi kavramların yanı sıra kendi adıyla anılan test teknikleri ve dağılımlar da kazandıran Fisher ile başlayan dönemde “çözümsel istatistik” ağırlık kazanmış ve matematiksel istatistiğin temel sorunları açık biçimde tanımlanabilmiştir. Fisher biyolojiye ilişkin araştırmalar için geliştirdiği istatistiksel yöntemleri, değişken malzemeyle yapılan her türden deneyde uygulanabilecek biçimde genelleştirerek deney yöntemine önemli katkılarda bulunmuş ve “varsayımların sınanması” adıyla anılan kuramın temellerini atmıştır.

Fisher istatistiksel genetiğe ilişkin The Genetical Theory of Natural Selection (“Doğal Ayıklanmanın Kalıtsal Kuramı”) adlı kitabında topladığı çalışmalarıyla Mendel’in bulgularıyla Danvin’in doğal ayıklanma ilkesi arasındaki uyumu gözler önüne sermiş ve topluluk genetiği olarak adlandırılan bilim dalının kurucularından biri olarak anılmaya hak kazanmıştır.

İlgili Makaleler