Edebi Şahsiyetler

Romain Gary Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GARY, Romain (1914-1980)

Fransız, yazar. Emile Ajar takma adıyla yayımladığı romanına Goncourt Ödülü verilmiştir.

Litvanya’da doğdu, Paris’te öldü. On dört yaşında Fransa’ya geldi. Ortaöğrenimini Nice’te bitirdikten sonra Paris’te hukuk eğitimi gördü. II. Dünya Savaşı’nda pilot olarak görev yaptı, Fransa’nın Alman işgalinden kurtarılması için savaştı. Afrika ve Nor-mandiya’da çarpışmalara katıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında yazdığı Education europeenne (Polonya’da Bir Kuş Var) adlı romanıyla 1945’te Eleştirmenler Ödülü’nü aldı. 1945’te Fransa Dışişleri Bakanlığı’na girdi, çeşitli ülkelerde diplomat olarak görev yaptı. Dışişlerindeki görevinden ayrılıp kendini tümüyle yazarlığa, film çalışmalarına ve ABD dergileri için araştırma gezilerine verdi. 1962’de ABD’li sinema oyuncusu Jean Seberg ile evlendi. 1980’de yaşamına kendi eliyle son verdi.

Romain Gary, sayısı otuza yaklaşan romanlarında genellikle çağdaş yaşamın yalnızlığa ittiği kalabalık kent insanını ele almış, çıkış yolu olarak gördüğü sevgiyi, daha mutlu bir dünya yaratmak için en önemli araç olarak kabul etmiştir. İletmek istediği düşünceleri usta bir anlatımla biçimlendirmiş, yapıtlarıyla çağdaş Fransız romanlarının gelişimine katkıda bulunmuştur.

Ölümünden sonra oğlu, avukatı ve kitaplarını basan Gallimard Yayınevi’nin yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarla ortaya çıkan bir oyunu, tüm Fransız eleştirmenlerinin eleştirisi niteliğindeydi. 1974-1979 arasında yayımladığı Gros Calin, La vie devant soi (Onca Yoksulluk Varken), Pseudo ve L’angoisse du roi Salomon (“Kral Süleyman’ın Bunalımı”) gibi romanları çok beğenilen, kısa sürede büyük bir ün kazanan, Onca Yoksulluk Varken’le Fransa’nın en büyük edebiyat ödüllerinden Goncourt Ödülü’nü kazanan, ama geri çeviren, yapıtlarını yayınevine postayla gönderen, kimsenin tanımadığı, görmediği yazar Emile Ajar, gerçekte Romain Gary idi. Eleştirmenlerin göklere çıkardıkları “genç” yazar Emile Ajar’ın, “yolun sonuna gelmiş bir yazar” diye nitelenen Romain Gary olduğunu öğrenmek kamuoyunda büyük şaşkınlık yaratmıştı.

•    YAPITLAR (başlıca): Education europeenne, (Polonya’ da Bir Kuş Var); Tulipe, (“Lale”); La promesse de l’aube, (Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı); Adieu Gary Cooper, (“Elveda Gary Cooper”); Chien Blanc, 1970, (“Beyaz Köpek”). Emile Ajar Takma Adıyla: Gros Câlin, 1974; La vie devant soi, 1975, (Onca Yoksulluk Varken); Pseudo, 1976; L’angoisse du roi Salomon, 1979, (“Kral Süleyman’ın Bunalımı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler