Edebi Şahsiyetler

Rolf Hochhuth Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOCHHUTH, Rolf (1931)

Alman oyun yazarı. Siyasal-belgesel tiyatronun ülkesindeki en önemli temsilcisi ve öncüsüdür.

Eshwege-Werra’da doğdu. Marburg, Münih ve Heidelberg üniversitelerinde okudu. Daha üniversite yıllarında beğenilen ve çok okunan öyküler yazdı. Bu arada bir de roman yayımladı. Ders kitapları basan bir yayınevinde eleştirmenlik ve yayın yönetmenliği yaptı.

İlk oyunu Der Stellvertreter, (“Temsilci”) 1963’te Freie Volksbühne tiyatrosunda sahnelendi. II.Dünya Savaşı’nda, Naziler’in Yahudiler’e karşı giriştikleri büyük kıyım karşısında Papa XII.Pius’un nasıl sessiz kaldığını ve faşizme alet olduğunu belgelerle ortaya koyan oyun, olağanüstü ilgiyle karşılandı. Önceleri papayı ve papalık kurumunu acımasızca eleştirdiği için yayınevleri oyunu basmaya yanaşmadılar. Ancak daha sonra gerek Almanya’da, gerek yabancı ülkelerde kitap olarak yayımlandı ve yine büyük ilgi gördü.

Bu oyundan yola çıkan Hochhuth, daha sonraki oyunlarında da, II.Dünya Savaşı’nın insanlar üstünde yarattığı etkileri, Naziler’le Yahudiler arasında süregelen çekişmeleri, savaş öncesi ve sonrasında ABD ve İngiliz gizli servislerinin çalışmalarını, toplumların yozlaşmalarını ortaya koymaya yönelik bir doğrultuda ve yine belgelerle işledi. 1967’de oynanan Die Soldaten’de (“Askerler”) Churchill’in Dresden kentini tümüyle yok etme kararına bir bahane uydurmak için İngiliz gizli servisinin Polonya Başbakanı Sikors-ki’yi nasıl öldürdüğünü ele aldı. Gene Freie Volksbühne’de sahneye konan bu oyun da, siyasal-belgesel tiyatronun en başarılı örneklerinden biri olarak dikkati çekti. Hochhuth’un bir başka başarılı belgesel yapıtı olan Guerillas (“Gerillalar”) 1970’te sahnelendi. Bu oyunda CIA ve FBI gibi kuruluşların, ulusların kurtuluş savaşlarını nasıl engellediklerini anlatıyordu.

•    YAPITLAR (başlıca): Der Stellvertreter, 1963, (“Temsilci”); Die Soldaten, 1967, (“Askerler”); Guerillas, 1970, (“Gerillalar”); Lysistrata und NATO, 1973,(“Lvsistrata ve NATO”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler