Edebi Şahsiyetler

Robert Pinget Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PINGET, Robert (1919 – 25 Ağustos 1997, Tours)

İsviçre asıllı Fransız oyun yazarı, romancı. Uyumsuzluk tiyatrosunun temsilcilerindendir.

19 Temmuz 1919’da Cenevre’de doğdu. Hukuk öğrenimi gördü. 1946’da Paris’e gitti. Resimle ilgilendi, yaptığı resimlerle bir sergi açtı. Daha sonra İngiltere’ye gidip Fransızca öğretmenliği yaptı. Roman ve oyun yazmaya burada başladı. S.Beckett ile tanıştı ve arkadaşı oldu. 1960’ta Lettre Morte (“Ölü Mektup”) adlı oyunu Paris’te Theatre Recamier’de Beckett’in Krapp’s Last Tape’ı (Son Band) ile birlikte sahnelendi. 1959’da ilk romanı Le fiston (“Oğul”) yayımlandı. 1963’te L’mquisıtoirie (“Sorgulama”) adlı yapıtıyla Eleştiri Büyük Ödülü’nü ve Quelqu ‘un (“Herhangi Biri”) adlı yapıtıyla da Femina Ödülü’nü kazandı.

Pinget’in ilk romanı, bir babanın onu terkeden sorumsuz oğluna yazdığı, ama nerede olduğun u bilme -diği için hiçbir zaman postalayamadığı bir mektup biçimindedir. Bu romandan yola çıkarak yazdığı Lettre Morte (“Ölü Mektup”), her şeyin izleyicinin düşüncesi doğrultusunda olup bittiği bulvar tiyatrosu oyunlarının tam tersi bir oyundur. Beklentilerin gerçekleşmediği, tıpkı gerçek yaşamdaki gibi çözüm getirmeyen, yinelemelerle dolu karşılıklı konuşmaların sürüp gittiği anlamsız bir dünyayı vurgulamıştır. Oyunlarında günlük konuşma dilini kullanmıştır. Romanlarındaki üslubuyla Yeni Roman akımı içinde, N.Sarraute, C.Sımon, A.Robbe-Grillet ile aynı çizgide değerlendirilmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Roman: Le fiston, 1959, (“Oğul”); L‘inquisitoirie, 1963, (“Sorgulama”); Quelqu’un, 1965, (“Herhangi Biri”). Oyun: Lettre morte, 1959, (“Ölü Mektup”); La manivelle, 1960, (Kaldıraç”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler