Filozof Biyografileri

Adelhard (Bath’lı) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ADELHARD [ Bath’lı ] (1090-1160)

İngiliz düşünür ve tanrıbilimci. Chartres Okulu’na bağlıdır. Öz-bi-çim sorununun çözümünde Aristoteles ile Platon’u bağdaştırmaya çalışmıştır.

Bath’da doğdu, Bristol’da öldü. İlköğrenimini doğduğu yerde gördükten sonra Fransa’ya gitti, yükseköğrenimi bitirdi. Sonra Laon’da Anselmus’un kurduğu okulda, bir süre öğretmenlik etti. İtalya, İspanya, Anadolu ve değişik Arap ülkelerini kapsayan uzun bir geziye çıktı. Yedi yıl süren bu geziden sonra, Araplar’dan edindiği bilgileri tanıtmak amacıyla İngiltere’ye döndü. Araplar’dan öğrendiği Eukleides’in Stoikheiai (“İlkeler”) adlı çalışmasını, Arap bilginlerinin matematik ve gökbilimle ilgili değişik yapıtlarını çevirdi. Bu gezisi süresince edindiği bilgilere, sürdürdüğü çalışmalara dayanan Qnaestiones Natıırales (“Doğa Sorunları”), De Eodem et Diverso (“Özdeşlik ve Çeşitlilik Üstüne”) adlı yapıtlarını yazdı.

Adelhard, felsefeye Arap düşünürlerinin çalışaile mutluluğu ve rahat bir gündelik yaşam imgesini sarsan bir içeriğe yöneldi.

•    YAPITLAR: Dravm and Quartered, 1942; Addams and Evil, 1947; Morıster Rally, 1950; Nightcrawlers, 1957; Black Maria, 1960; The Charles Addams Mother Goose, 1967.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler