Edebi Şahsiyetler

René Allio Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

ALLIO, Rene (1927 –  27 Mart 1995)

Fransız tiyatro ve sinema yönetmeni, kostüm ve dekor tasarımcısı. Politik sinema akımının temsilcilerindendir.

İlktiyatroçalışmalarınal957’de Roger Planchon’ un Lyon’daki Theâtre de la Cüe’sinde başladı. Sonraki yıllarda sinemayla ilgilendi. Sinema alanındaki ilk denemeleri kendi çizimi olan animasyon çalışmalarıdır. Animasyon dışındaki ilk sinema yapıtı La Meule’dür (1963). İlk konulu uzun filmi Brecht’in bir öyküsünün uyarlaması olan La Vieille Dame Indigne, (1965), Fransa dışında fazla gösterilmemesine karşın, birkaç ödül kazanmıştır. 1967 yapımı L’Une et l’autre’un ve 1968 yapımı Pierre et Paul’ün senaryoları da kendisinindir. Les Camisards (1970) ise, Allio’ nun daha iddialı bir çalışması olarak değerlendirilir. Bunu, 1974’te Rude journee pour la reine izlemiştir.

Kendini “politik” bir sinema yapımcısı olarak nitelendiren Allıo, tüm toplumsal kuramların sürekli sorgulanmasından yanadır. Bu sorgulama, yapıtlarında ısrarla ele aldığı bir konudur. La Vieille Dame Indigne, ailesinin beklentilerine uymayan bir biçimde davranmaya başlayan yaşlı bir dul kadını konu alır. Les Camisards, 1685 Nantes Fermanı’ndan sonra oluşan baskı ortamında Cevennes’de kralcı güçlere karşı başkaldıran bir grup Protestan’ın durumunu anlatır. Fransa dışında birçok festivalde ilgiyle karşılanmasına karşın, bu film de, Allio’nun diğer filmleri gibi, Fransa dışında yaygın olarak izlenememiştir. 1974 yapımı olan Rude journee pour la reine, romantik hayallerin yardımıyla yaşayan bir ev kadınının sıkıntı dolu, tekdüze yaşantısını konu alır.

Filmleri Fransa dışında yaygın olarak izlenememesine karşın Allio, Jean-Luc Godard, Chris Marker, Jean-Marie Straub gibi isimlerle anılan Fransız Politik sinemasına katkıda bulunmuş, sinemada toplumsal kuramların ısrarlı bir eleştirisini hedeflemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): La Meule, 1963; La Vieille Dame Indigne, 1965; L’Une et l’autre, 1967; Pierre et Paul, 1968; Les Camisards, 1970; Rude journee pour la reine, 1974.

•    BAKINIZ: GODARD, MARKER.

İlgili Makaleler