Tarihi Şahsiyetler

Umberto Nobile Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NOBILE, Umberto (1885-1978)

İtalyan, mühendis ve kâşif. Kuzey Kutbu’na havadan ilk ulaşan grupta yer almıştır.

21 Ocak 1885’te Avellino kenti yakınlarındaki Lauro’da doğdu, 30 Temmuz 1978’de Roma’da öldü. Havacılık mühendisliği öğrenimi gören ve İtalyan Hava Kuvvetleri’nde generalliğe dek yükselen Nobi-le, 1911’den başlayarak güdümlü balonların (zeplin) tasarımı ve yapımı üstünde yoğunlaştırdığı çabalarını 1920’lerde Kuzey Kutbu’nun havadan fethi konusuna yöneltti. 1926’da A.Amundsen ve L.Ellsworth ile birlikte tasarımını kendisinin yaptığı “Norge” adlı zeplinle Kuzey Kutbu’nu havadan aşmayı başardı. Aynı yıl profesörlüğe yükseltildi ve Napoli Üniversitesi’nde havacılık dersleri vermeye başladı. 1928’de geliştirdiği “Italia” adlı zeplinle Kuzey Kutbu’na üç yolculuk daha yapan Nobile, on yedi arkadaşının kaybolmasına neden olan bir kazayla sonuçlanan son yolculuk yüzünden suçlanınca 1930’da ordudan ayrıldı ve SSCB’ye gitti. 1932-1936 arasında Sovyet Hava Bakanlığı’nda uzman olarak çalışırken bir yandan da bu ülkenin Kuzey Buz Denizi’ndeki araştırma gezilerine katılıyordu. II.Dünya Savaşı öncesinde ABD’ye yerleşti. Savaştan sonra kendisini suçlayan komisyon kararının kaldırılması üzerine yeniden İtalya’ya, hava kuvvetleri ve Napoli Üniversitesi’ndeki görevlerine döndü ve 1946’da İtalyan Komünist Partisi’nden milletvekili seçildi.

Kuzey Kutbu’nun havadan keşfini amaçlayan ilk uçuşu 1897’de S.A. Andree bir hidrojen balonuyla gerçekleştirmiş ancak bu başarısız deneme Andree ve arkadaşlarının kaybolmalarıyla sonuçlanmıştı. 1925’te de Amundsen bir deniz uçağıyla kutup noktasına 280 km kadar yaklaşabilmişti.

Amundsen ile ilişki kurduktan kısa bir süre sonra, alt bölümünde üç pervane, kuyruk kısmında da kumanda kanatçıkları bulunan “Norge”un yapımını tamamlayan Nobile, Amundsen ve EHsworth ile birlikte 3 Mayıs 1926’da Norveç’in kuzeyindeki Spitzberg’den (Svalbard) havalandı ve dokuz gün sonra Alaska’daki Point Narrow’a inerek Kuzey Kutbu’nun ilk kez havadan aşılmasını sağlayan uçuşu tamamladı. ABD’li kâşif R.E.Byrd de bir uçakla kutup noktasının üstünden aynı gün geçerek bu başarıyı paylaşmıştı.

Nobile’nin soruşturmaya uğramasına neden olan kaza, Italia’nın üçüncü kutup gezisinden dönüşte bir anda yükseklik yitirerek bir buzdağına çarpmasıyla oluştu. Çarpma sonucunda Nobile yedi arkadaşıyla birlikte dışarı fırlarken Italia, içindeki on yedi yolcusuyla birlikte yeniden yükselmeyi başarmıştı. Ama Nobile ve beraberindekiler üsleriyle radyo bağlantısı kurmayı başarıp, bir ay kadar sonra bir Sovyet buzkıran gemisi tarafından kurtarılırken, kaza sonrasında yeniden yükselen Italia ve Nobile ile arkadaşlarım arama çalışmalarına kendi uçağıyla katılan Amundsen kaybolmuşlardı.

•    YAPITLAR (başlıca): Gli Italiani al Polo Nord, 1959 (“Kuzey Kutbu’ndaki İtalyan”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler