Tarihi Şahsiyetler

Pierre Laval Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

LAVAL, Pierre (1883-1945)

Fransız siyaset ve devlet adamı. II. Dünya Savaşı sırasında başbakanlık yapmıştır.

28    Haziran 1883’te Puy-de-Döme bölgesinde Châteldon’da doğdu, 15 Ekim 1945’te Paris’te öldü. Auvergne’li bir köylü ailesinin oğlu olan babası küçük bir kahvehane sahibiydi. Gençliğinde bir süre arabacılık yaptı. Hukuk dalında yükseköğrenim gördüğü sırada, özel dersler vererek ve lisede öğretmen yardımcılığı yaparak çalışmayı sürdürdü. 1903’te Sosyalist Parti’ye girdi. 1907’de Paris Barosu’na kaydoldu ve avukatlık yapmaya başladı. Kısa zamanda sendikacıların savunmalarını üstlenen ve sendikalara hukuk danışmanlığı yapan bir avukat olarak adını duyurdu.

1914’te Aubervilliers’den milletvekili seçilerek meclise girdi. I.Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında Almanya ile uzlaşılarak barış yapılmasını savundu. 1917’den sonra bu görüşlerini değiştirerek milliyetçi Georges Clemenceau’nun iktidara gelmesini destekleyenler arasında yer aldı. 1919 milletvekili seçimlerinde yenilgiye uğramasının ardından 1920’de Sosyalist Parti’den ayrıldı. Bunu izleyen birkaç yıl boyunca avukatlık ve gazetecilik yaptı. Satın aldığı Moniteur du Puyde-Döme adlı gazete kısa sürede önemli bir okur kitlesine sahip oldu. Bu dönemde büyük bir servet de edindi. 1923’te Aubervilliers belediye başkanlığına seçildi ve 1944’e değin bu görevini sürdürdü.

Sosyalistler’le sol kanat Radikaller’in birleşmesinden oluşan Sollar Karteli’nin kazandığı 1924 seçimlerine bağımsız sosyalist aday olarak katılan Laval, seçimleri kazanarak yeniden meclise girdi. 1925-1926 yıllarında P.Painleve ve A.Briand hükümetlerinde bayındırlık ve adalet bakanlığı görevlerinde bulundu. 1927’de Senato’ya seçildi. 1930’da kısa süreli A.Tardieu hükümetinde çalışma bakanlığı yaptı.

İlgili Makaleler