Tarihi Şahsiyetler

Patrice Lumumba Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

LUMUMBA, Patrice (1925-1961)

Kongolu (Zaire) devlet adamı. Belçika’ya karşı verilen bağımsızlık mücadelesinin önderidir.

Patrice Emery Lumumba, 2 Temmuz 1925’te Kasai bölgesindeki Katoka-Kombe’de doğdu, Ocak 1961’de Katanga’da öldü. Yoksul bir Katolik ailenin oğluydu. 1938’de Protestan misyonerler okulunda
öğrenim görmeye başladı. İki yıl sonra öğrenimini yanda bırakarak Kindu kentine gitti ve bir kalay şirketinde çalışmaya başladı. Bu dönemde bir Belçika sömürgesi olan Kongo’nun gelişmesinin tek yolunu Belçikalılarla işbirliğinde gören Lumumba, Belçika yurttaşlık belgesi aldı. Leopoldville (bugün Kinşasa) ve Stanleyville (bugün Kisangani) kentlerinde posta memuru olarak çalıştı.

1955’te Belçika İşçi Sendikaları Federasyonu’ndan bağımsız bir memur sendikasının Orientale bölgesi başkanı oldu. Aynı yıl Kongo’daki Belçika Liberal Partisi’ne girdi. Kongo’ya gelen Belçika kralıyla tanışarak Kongo’nun sorunlarını tartıştı. Bağımsızlıkçı akımların gelişmekte olduğu bu yıllarda bağımsızlık düşüncesini benimsemeye başladı. 1956’da Belçika sömürgeler bakanının davetlisi olarak Belçika’ya gitti. Dönüşünde postanedeki bir yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle tutuklandı. Bir yıl sonra serbest bırakılarak bir bira fabrikasında çalışmaya, başladı.

İlgili Makaleler