Edebi Şahsiyetler

Ovidius Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

OVIDIUS (İÖ 43-İS 17)

Eski Romalı şair. Latin edebiyatının en büyük şairlerindendir.

Publius Ovidius Naso İÖ 20 Mart 43’te Roma’nın kuzeydoğusundaki Sulmo (bugün Sulmona) adlı küçük bir kasabada doğdu, İS 17, bazı kaynaklara göre de 18’de Tomi’de (bugün Romanya’da Konstan-za) öldü. Roma’da dönemin ünlü öğretmenlerinden güzel söz söyleme ve hitabet dersleri aldı. Geleneğe uyarak eğitimini Atina’da tamamladı. O dönemde güzel söz söyleme ve hitabet eğitimi avukatlık mesleğine yönelik bir eğitimdi. Ovidius da Roma’ya döndükten sonra avukatlık yaptı, ancak bir süre sonra bundan sıkılarak kendisini tümüyle şiire verdi. Romalı hatip ve asker Marcus Valerius Messalla’mn (İÖ 64-IS 8) korumasına girdi, dönemin ünlü şairleriyle tanıştı. Horatius’un İÖ 8’de ölmesinden sonra ondan boşalan yeri doldurarak Roma’nın en gözde şairi oldu. Ancak İS 8’de, tam bilinmeyen nedenlerle, imparator Augustus tarafından ülkenin uzak bir köşesi olan Tomi’ye sürüldü. Kitapları kütüphaneler-
den toplatıldı. Bu gözden düşmenin bir nedeni İÖ 1 dolaylarında kaleme aldığı Ars Amatoria (Sevmek Sanatı) adlı kitabının Augustus dönemi ruhuna ve resmi değerlerine aykırı düşmesiydi. Ancak büyük bir olasılıkla Ovidius’un saray entrikalarına, hatta belki de Augustus’un kızının aşk maceralarına tanık ya da ortak olması da bunda rol oynamıştı.

Ovidius, kabaca İS 1 yılına değin uzanan ilk döneminde aşk konusunu işleyen elegia’lar (ağıt) yazmıştır. Elegia, aşk, ölüm, savaş gibi çok çeşitli konuları işleyen ve konusundan çok ölçüsüyle tanımlanan bir klasik şiir türüdür. Bir uzun, iki kısa heceden oluşan (daktylös) heksametron ölçüsüyle (altılı ölçü) yazılmış bir dizeyle, onu izleyen penta-metron ölçüsüyle (beşli ölçü) yazılmış ikinci bir dizeden oluşan beyitlerle kurulur. Ovidius’un Amo-res adlı kitabındaki elegia ’ları, Corinna adlı, büyük bir olasılıkla hayali bir kadına yazılmıştır ve aşkm değişik aşamalarını anlatır. Ovidius’un şiirlerindeki aşk ve yaşam anlayışı, o dönemde Augustus tarafından yapılan ahlaksal reformlara ters düşmüştür. Özellikle de, baştan çıkarma sanatı üzerine olan Sevmek Sanatı onun gözden düşmesinde etkili olmuştur.

İlgili Makaleler