Filozof Biyografileri

Otis Tufton Mason Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MASON, Otis Tufton (1838-1908)

ABD’li antropolog. Amerikan yerli kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmıştır.

10 Nisan 1838’de Washington Eyaleti’nde East-port’da doğdu, 5 Kasım 1908’de aynı eyalette Was-hington kentinde öldü. 1861’de Columbian College’ı (bugün George Washington Üniversitesi) bitirdi. 1872’de Smithsonian Institution’da antropoloji konusunda araştırmacı olarak çalışmaya başladı. ABD Ulusal Müzesi’nin kuruluş çalışmaları sırasında 1884’ten başlayarak kendi alanı ile ilgili araştırmaları yönetti. 1902’de ABD Ulusal Müzesi’nin Antropoloji Bölümü’nün yöneticisi oldu.

Amerikan yerlilerinin el sanatları teknolojisi üzerinde çalışan Mason’un çalışmalarında kullandığı ayrıntılara önem veren yöntem, özellikle sepetçilik sanatı üzerine yaptığı yayımlar, daha sonraki araştırmalar için model oldu. Yabanıl hayvanları yakalamak için kullanılan tuzakları incelediği araştırmasında yerlilerin teknik becerilerini olduğu kadar, psikolojik tutumlarını da ortaya koymasıyla ilgi çekti. İlkel kültürde kadınların katılımını incelediği çalışmasında, kadınların erkeklerden daha aşağı bir toplumsal ko-nurnda olmadıklarını, ancak erkekler savaş sanatlarında uzmanlaşırken, onların üretime ilişkin el sanatlarında uzmanlaştıklarını ileri sürdü.

Amerikan kültürlerini sınıflandıran ilk antropologlardan biri olan Mason, ele aldığı malzeme üzerindeki çalışma yöntemiyle kendisinden sonraki antropologlar kuşağını etkilemiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Woman’s Share in Primitive Culture, 1894, (“İlkel Kültürde Kadının Katılımı”); The Origins of Invention: a Study of Industry Among Primitive Peoples, 1895,^(“İcadın Kökenleri: İlkel İnsanlarda Zanaat Üzerine Bir İnceleme”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler