Edebi Şahsiyetler

Nusret Nurdan Eren Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

EREN, Nusret Nurdan (1931) Türk, fotoğrafçı. Renkli fotoğraf alanında özgün ve yoğun çalışmalarıyla tanınmıştır.

29 Haziran 1931’de İstanbul’da doğdu. Haydarpaşa Lisesi’ni ve 1952’de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Uzun süre serbest mimarlık yaptı. Fotoğraf çekmeye lise yıllarında başladıysa da bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştırması 1972’de oldu. Bir süre amatör olarak çalıştıktan sonra 1980’lerde profesyonel olarak da fotoğraf çekmeye başladı.

Tüm sanat yaşamı boyunca yalnızca renkli fotoğraf çeken Nusret Nurdan Eren yurt içinde çeşitli sergiler açtı, diyapozitif (saydam) gösterileri yaptı, karma sergilere katıldı. 1973’te Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı’nm açtığı Türkiye konulu yarışmada, renkli fotoğraf dalında birinci oldu, 1973’te Turizm Bakanlığı Saydam Yarışması’nda da ikincilik ödülü ve üç mansiyon aldı. Ayrıca pek çok uluslararası sergiye katıldı, ödüller kazandı.

Kimi zaman belgeci bir fotoğraf tavrına, kimi zamansa görsel ve grafik bir anlatıma yaklaşan fotoğraflarında ikinci yaklaşım her zaman ağır basmıştır. Mimarlık eğitiminin de verdiği bir eğilimle, konusu ne olursa olsun, fotoğraflarını kusursuz renk ve biçim istifleri içinde kurar. Profesyonel çalışmaları dışında yalnızca 35 mm tek objektifli refleks makine kullanır. Uzun teleobjektifler, çok geniş açılı objektifler, özel filtreler ve makro eklentileriyle görüntü elde etme olanaklarını da zorlamış, çiçekler, sazlar, mantarlar gibi bazı belirli konularda yoğun çalışmalar yaparak özgün ve çarpıcı bir renkli fotoğraf diline ulaşmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler