Filozof Biyografileri

Muzafer Sherif Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

1944’te derslerinde siyasi propaganda yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra, dönemin siyasi ortamının özgür bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığını düşünerek üniversitedeki görevinden istifa etti. 1945’te, Princeton Üniversitesi’ nin hapiste bulunduğu sırada kendisine yaptığı daveti kabul ederek ABD’ye gitti. Bir süre bu üniversitede ders verdikten sonra 1946’da Yale Üniversitesi’ne geçti. Daha sonra Oklahama Üniversitesi’nde, ileride sosyal psikoloji alanında birçok deneyin gerçekleştirileceği ünlü Grup İlişkileri Enstitüsü’nü kurdu. 1980’lerin başında Pennsylvania Park Üniversitesi’nden emekliye ayrıldı.

Sherif’in bilimsel çalışmalarındaki temel hedefi sosyal bilimler içinde bir “insan bilimi”nin kurulmasına yardımcı olmaktır. Ona göre, deney ve davranışın sosyokültürel çevrede bilimsel olarak incelemesi olan sosyal psikoloji böylesi bir bilimin oluşturulmasında önemli bir katkı olanağına sahiptir. Bireyler yalnızca içine doğdukları ve içinde büyüyüp yer aldıkları grupların sosyokültürel özelliklerinden etkilenmezler, aynı zamanda savaş, barış ve devrim gibi tarihsel olaylarla kültürün yaratmışıdırlar. Bu nedenle insani olayları anlamak için bireylerin tüm çevreye, özellikle de sosyokültürel çevreye karşı tepki süreçlerini ve bunun özelliklerini anlamak gerekir.

Sherif, bilimsel çalışmalarına psikologların labo-ratuvar araştırmalarıyla, sosyologların ve kültürel antropologların yönelişleri arasındaki boşluğun nasıl doldurulabileceği sorusunun öne çıktığı 1930’lu yıllarda başlamıştır. ABD’li psikolog Gardner Murphy’yle (1895-1979) birlikte, söz konusu boşluğun, toplumsal kuralların (normlar) algılama, yargılama ve anımsama gibi temel psikolojik süreçlere etkilerinin laboratuvar deneyleri yoluyla incelenerek doldurulabileceğini savunmuştur.

İlgili Makaleler