Tarihi Şahsiyetler

Malik bin Nüveyre Kimdir, Hayatı, Öldürülmesi, Hakkında Bilgi

Mâlik b. Nüveyre el-Yerbûî et-Temîmî (ö. 11/632) Topladığı zekât mallanın Hz. Peygamber’in vefatı üzerine sahiplerine iade ettiği için mürted sayılıp öldürülen sahâbî.

Temîm kabilesine bağlı Hanzale’nin Yerbû’ kulundandır. Şair ve savaşçı bir kim­seydi. Kabilesinden Emevîler dönemi meşhur şairi Cerîr b. Atıyye, “zü’l-hımâr” lakaplı atından dolayı onu “fârisü zi’l-hı-mâr” diye tavsif etmiştir. Cesareti sebe­biyle, “Mâlik kadar olmasa da delikanlı” sözü darbımesel olmuştur. Câhiliye dev­rindeki savaşlarda aktif rol oynayan Mâlik’in kabilesi Temîm ile Medine’ye gelip müslüman olduğu ve Hz. Peygamber’in 9 (630) veya 11 (632) yılında kendisini Yerbû’un ve diğer bazı Temîmliler’in ze­kâtını toplamakla görevlendirdiği anlaşıl­maktadır.

Resûlullah’ın vefatını öğrenen Mâlik, topladığı zekât develerini hemen sahip­lerine iade edip kabilesine onun vefatını haber verdikten sonra Hz. Peygamber’in yerine geçecek Kureyşli’nin eskisi gibi kendilerinden zekât istememesi halinde onun yanında yer alabileceklerini, bu malların kendi hakları olduğunu ve daha önce de mallarını başka insanlara verme­diklerini söyledi. Çok çabuk bir şekilde ka­rar veren Mâlik’e bundan dolayı “cefûl” (aceleci) denilmiştir. Kabilesinden birçok kimse onu destekleyip verdikleri malları geri aldılar. Yerbû’ kabilesinin reisi İbn Ka’neb, Mâlik’in görüşlerine karşı çıkarak zekâtlarını vermeleri hususunda kabile mensuplarını uyardı ve başlarına gelebilecek felâketleri haber veren bir konuşma yaptı, onları Allah’a itaat etmeye çağırdı. Mâlik de bir konuşma yaparak ona cevap verdi ve görüşlerinde ısrar etti. Kabile mensupları, “Bizim savaşımız senin sava­şındır, bizim barışımız senin barışındır” diyerek onun yanında yer aldılar.

İlgili Makaleler