Edebi Şahsiyetler

Mahir Tomruk Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TOMRUK, Mahir (1885-1954)

Türk, heykelci. Gerçekçi doğrultudaki büstleriyle tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu, aynı kentte öldü. 1910’da Sanayi-i Nefise Mektebi’ne (sonra Güzel Sanatlar Akademisi, bugün Mimar Sinan Üniversitesi) girdi. Önce okulun ilk öğretmenlerinden Özkan Efendi’yle, onun ölümü üzerine İhsan Özsoy’la çalıştı. Mezun olduktan sonra Almanya’ya giderek Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykel çalışmalarını sürdürdü. 1924’te İstanbul’a döndü ve üç yıl sonra Güzel Sanatlar Akademisi’ne modelaj öğretmeni olarak atandı. 1933’te de İhsan Özsoy’un emekliye ayrılması üzerine heykel atölyesine geçti. Görevi Heykel Bölümü başkam Rudolf Belling’e çevirmenlik yapmaktı. Bu nedenle atölye öğretmeni olarak pek etkin olamadı. 1948’de emekliye ayrıldı.

Tomruk’un durgun ve dengeli kişiliği yapıtlarına da yansımıştır. Yunan sanatından ve Fransız heykelci A.Maillol’dan gelen etkiler, yaptığı büstlerde açık bir biçimde görülür. 1933’te gerçekleştirdiği Mimar Egli’ nin Başı’nda gerçekçi bir anlatım egemendir. Öğeler arasındaki geçişler oldukça yumuşak çözümlenmiştir. Hareketsizlik ve donuk bir anlatım Tomruk’un yapıtlarının ortak niteliği olarak belirir.

• YAPITLAR (başlıca): Zenci Başı, ykş. 1930; Mimar Egli’nin Başı, 1933, İstanbul Resim Heykel Müzesi; Sanatçının Annesinin Başı, Resim Heykel Müzesi; Fazıl Tomruk’un başı, İstanbul Resim Heykel Müzesi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler