Edebi Şahsiyetler

Lyonel Feininger Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

FEININGER, Lyonel (1871-1956) Alman asıllı ABD’li ressam. Biçimleri geometrik parçalara böldüğü kendine özgü üslubuyla tanınmıştır.

17 Temmuz 1871’de New York’ta doğdu, 13 Ocak 1956’da aynı kentte öldü. Almanya’dan ABD’ ye göç etmiş müzikçi bir anne ve babanın oğluydu. 1887’de müzik öğrenmek için Almanya’ya gitti. Orada plastik sanatlara ilgi duyarak, 1887-1891 arasında Hamburg Uygulamalı Sanatlar Okulu’nda ve Berlin Akademisi’nde, 1891-1893 arasında da Paris’te Academie Colarossi’de resim öğrenimi gördü. 1908’e değin çeşitli Alman, Fransız ve Amerikan dergilerine karikatürler ve çizgi romanlar çizdi. 1908’de Berlin’e döndüyse de sanatını geliştirmek için birçok kez Paris’e gitti. Bu gezilerde Delaunay gibi Kübistler’le tanıştı ve onların etkisiyle karikatürü bırakarak resim yapmaya başladı. 1913’te Der blaue Reiter grubunun Berlin’deki sergisine katıldı. Teknoloji, bilim ve sanatın bireşimine dayanan üslubunun Bauhaus ilkelerine uygunluğu 1919 dolaylarında, Gropiu: tarafından Bauhaus okuluna çağrılmasına yol açtı. Orada Almanya’nın ilerici (avant-garde) ressam, mimar ve heykelcileriyle birlikte çalışmaya başladı. 1919-1933 arasında Bauhaus’da, Der blaue Reiter grubunun üyelerinden Kandinsky, Klee ve Jawlenski’yle birlikte Blaue Vier (Mavi Dörtler) adlı bir birlik kurdu. Naziler iktidara gelince bir daha dönmemek üzere 1936’da Almanya’dan ayrıldı veABD’ye giderek New York’a yerleşti. Yağlıboya ve suluboya resimler yaptı. Birçok kişisel sergi açtı ve çeşitli sanat kuruluşlarının başkanlığında bulundu.

Feininger yapıtlarında kırıklı ve köşeli çizgilere, birbirinin içine geçen, kesişen üçgen ve çokgen biçimli saydam renk yüzeylerine yer vermiştir. Resmin iki boyutluluğunu bozmadan yüzeyleri prizma biçiminde parçalara bölmüş, gerek bu parçaları, gerek oluşturduğu ışınsal görüntüleri üst üste bindirerek kullanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Gelmeroda dizisi, 1921, Whitney Amerikan Sanat Müzesi; Baltık Denizi’nde Bir Uşkuna, 1924; Minoritler Kilisesi, 1926, Walker Sanat Merkezi, Minneapolis ABD; Odin Buharlı Gemisi, 1927, Modern Sanatlar Müzesi, New York; Mavi Tekne, 1944, Güzel Sanatlar Müzesi, Boston.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler