Tarihi Şahsiyetler

Lucio Costa Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

COSTA, Lucio (1902 – 13 Haziran 1998, Rio de Janeiro)

Brezilyalı mimar, kent tasarımcısı. Ülkesinde çağdaş mimarlığın öncülüğünü yapmış ve yeni başkent Brasilia’yı tasarlamıştır.

Toulon’da doğdu. Mimarlık eğitimine Rio de Janeiro’daki Escola Nacional de Belas Artes’de (Ulusal Güzel Sanatlar Okulu) başladı ve 1924’te mezun oldu. Bir süre serbest çalıştıktan sonra 1931’de bu okulun yöneticiliğine getirildi. Yapıtları ve öğretmenliğiyle çağdaş mimarlık ilkelerinin ülkesinde yaygınlık kazanmasına çalıştı. 1936’da Rio de Janeiro Üniversitesi yerleşim planını hazırlamak üzere çağdaş Fransız mimarı Le Corbusier’nin Brezilya Eğitim Bakanlığı’ na çağrılmasını önerdi. Eğitim ve Sağlık Bakanlığı’ mn tasarlanması görevi de Corbusier’ye verilince çağdaş mimarlığın önemli örneklerinden biri olan bu yapının uygulanması için kurulan büronun yöneticiliğini Costa üstlendi. Tek başına ya da ülkesinin önde gelen mimarlarıyla birlikte çeşitli yapılar ve yerleşim planları tasarladı. 1956’da Brezilya’nın yeni başkenti olarak kurulması düşünülen Brasilia’mn tasarımı için açılan uluslararası yarışmayı kazandı.

Costa tarihsel yapıların korunması konusu üstünde de durmuştur. Bu amaçla “Ulusal Sanat Yapıtlarını ve Tarihsel Anıtları Koruma Vakfı” adlı örgütün kurulmasına öncülük etmiş, bunun 1937’de gerçekleşmesinden sonra başmimarlığma getirilmiş, ülkesindeki pek çok tarihsel yapının onarılmasına katkıda bulunmuştur.

İlgili Makaleler