Tarihi Şahsiyetler

Louis de Saint-Just Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SAINT-JUST, Louis de (1767-1794) Fransız siyaset adamı. 1789 Fransız Devrimi’nin radikal önderlerinden biri olarak Terör Dönemi’nde etkin bir rol oynamıştır.

Louis Antoine Leon de Saint-Just 20 Ağustos 1767’de Nievre’de Decize’de doğdu, 28 Temmuz 1794’te Paris’te öldü. Babası bir’süvari subayı, ileri görüşleriyle tanınan annesi ise varlıklı bir noterin kızıydı. Soissons’daki Oratoire tarikatına ait bir din okulunda öğrenim gördükten sonra ailesinin yerleştiği Blerancourt’a döndü. Eylül 1786’da aile servetinin bir bölümünü alarak Paris’e kaçtı. Kısa süren debdebeli bir yaşamın ardından annesi tarafından yakalatılarak bir ıslahevine kapatıldı. Nisan 1787’de buradan çıktıktan sonra Soissons savcılığında kâtiplik yapmaya başladı. Aynı dönemde Reims’te başladığı hukuk öğrenimini tamamlayarak Nisan 1788’de hukuk diplomasını aldı. 1789’da keskin bir toplumsal eleştiriyi içeren hiciv türünde yazılmış Organt adlı destansı şiir kitabını yayımladı.

1789 Fransız Devrimi’nin başlamasının ardından Temmuz sonunda Blerancourt’a dönüp kasabadaki belediye örgütünde sekreterlik ve yeni kurulmuş olan ulusal muhafız birliklerinde komutanlık görevlerini üstlendi. Bastille Kalesi’nin ele geçirilmesinin yıldönümü olan 14 Temmuz 1790’da ulusal muhafız komutanı olarak Paris’teki Federasyon Bayramı’na katıldı. Bu dönemde görüşlerine ve kişiliğine büyük bir hayranlık duyduğu Robespierre’le mektuplaşmaya başladı. Eylül 1791’de Yasama Meclisi’ne adaylığını koyduysa da yaşı tutmadığından seçilemedi. Aynı yılın sonunda yayımladığı Esprit de la revolution et de la constitution de France (“Devrimin Ruhu ve Fransa Anayasası Üzerine”) adlı kitabıyla Paris’te tanınmaya başladı. Eylül 1792’de Aisne’den katıldığı Ulusal Konvansiyon seçimlerini kazanarak Paris’e gitti.

İlgili Makaleler