Tarihi Şahsiyetler

Linus Pauling Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PAULING, Linus (1901 – 19 Ağustos 1994)

ABD’li kimyacı. Kimyasal bağın yapısını ve moleküllerin üçboyutlu yerleşim düzenini açıklamış, nükleer silahsızlanmanın bilim dünyasındaki öncülüğünü üstlenmiştir.

Linus Cari Pauling 28 Şubat 1901’de Oregon Eyaleti’nin Portland kentinde doğdu. Kimya ve fizik okuduğu Oregon State College’ı (bugün Oregon Devlet Üniversitesi) 1922’de bitirip, Pasadena’daki California Institute of Technology’de(CalTech)bir yıl asistan, iki yıl da araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra, 1925’te bu kurumdan fiziksel kimya dalında doktora derecesini aldı. 1926-1927 yıllarında bir araştırma bursuyla Avrupa’ya gidip, Münih, Zürich ve Kopenhang üniversitelerinde Sommerfeld, Schrödinger ve Bohr gibi ünlü fizikçilerin yanında kuvantum kuramını inceledi. Pauling’in meslek yaşamının kırk iki yılı, 1927’de Kuramsal Kimya Kürsü-sü’nde asistanlığa, 1931’de kimya profesörlüğüne atandığı Cal Tech’te geçmiştir. Ayrıca, 1937’den 1958’e değin, aynı kuruluşta Kimya ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nün başkanı, Gates ve Crellin Kimya Laboratuvarları’nın yöneticisiydi.

1963’te, Cal Tech’teki öğretim görevinden ayrılıp, California’nın Santa Barbara kentindeki Demokrasi Kurumlarını İnceleme Merkezi’nde araştırma profesörü olarak çalışmaya başladı. 1969’da kimya profesörü olarak Stanford Üniversitesi’ne geçti, 1974’ten bu yana (1985) da Linus Pauling Bilim ve Tıp Enstitüsü’nde araştırma profesörüdür. Kuramsal kimya çalışmalarını bırakıp, kendi enstitüsünde özellikle akıl hastalıklarının biyokimyası, kanser ve moleküler hastalıklar konusunda deneysel tıp araştırmalarına ağırlık vermezden önce, Massachusetts Institute of Technology’de, California, Cornell, Chicago, Princeton ve Oxford üniversitelerinde konuk profesör olarak ders veren Pauling, yalnız kimya alanındaki çalışmalarıyla değil, barışın ve nükleer silahsızlanmanın en ateşli savunucularından biri olarak da tanınmıştır. Tüm yaşamını adadığı bu iki alandaki etkinliğiyle 1954 Nobel Kimya Odülü’nü ve 1962 Nobel Barış Ödülü’nü alarak, Marie Curie’den sonra iki kez Nobel Ödülü kazanan ikinci bilim adamı olmuştur. ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Londra’ daki Royal Society, Fransız Bilimler Akademisi gibi ülkesinin ve dünyanın en büyük bilim kuruluşlarının üyeliğine seçilmiş, 1947’de Royel Society’nin Davy Madalyası, 1971’de Uluslararası Lenin Barış Madalyası, 1978’de SSCB Bilimler Akademisi’nin Lomonosov altın madalyasıyla ödüllendirilmiştir.

İlgili Makaleler