Tarihi Eserler

Latifoğlu Konağı -Tokat, Merkez- Tarihi, Mimari, Hakkında Bilgi

Latifoğlu Konağı. Tokat il merkezinde bulunan XIX. yüzyıla ait konak.

Latifzâdeler, Tokat’ın nüfuzlu ayan aile­lerinden biri olup tapu sicil kayıtlarından öğrenildiğine göre konak 1291 (1874) yı­lında Latifzâde Mûsâ ve Osman tarafın­dan yaptırılmıştır. Ayrı­ca cephe mimarisi ve süsleme özellikle­rinden XIX. yüzyıla ait olduğu anlaşılan yapıda klasik üslûpta bazı eski parçaların kullanılması, burada daha önceleri bir evin bulunduğunu ve Latifoğlu Konağı’nın söz konusu evin yerine onun bazı par­çalarından da yararlanmak suretiyle ya­pıldığını göstermektedir.

Bilhassa iç kısımdaki süslemeleriyle dikkat çeken iki katlı konak Türk ev mi­marisinde “dış sof alı” denilen plan tipine göre inşa edilmiştir.” L” şeklinde bir pla­nın görüldüğü konağın arkasında, ortasında geniş havuza sahip taş döşeli bir avlu bulunur. Konağın bugün beyaz bir badana tabakasıyla örtülü beden duvar­larının ağaç karkasların arasının kerpiçle doldurulmasından ibaret bir teknikle (hı­mış) örüldüğü bilinmektedir. Alaturka ki­remit kaplı kırma bir çatısı olan yapıda çatı ile beden duvarlarım dışa taşkın ge­niş bir saçak ayırır. Ahşap saçağın alt yü­zeyi bezemelidir.

Konakta her iki katta da “I” şeklinde bir plan uygulanmıştır. Alt katta birbiriyle bağlantılı iki ayrı sofa ve bu sofaya açılan odalarla bir hamamdan oluşan düzenle­me görülür. İç kısımda yer alan sofaya üç, avluya bağlanan diğer sofaya ise hamam­la bağlantılı durumda olan bir oda açılır. Kubbeli, iki birimli küçük hamamın dışın­da bu katta bir de mutfak yer alır. Üst katta uzunlamasına dikdörtgen bir sofa ve bu sofayla bağlantılı durumda üç oda mevcuttur. Aynı doğrultuda sıralanmış bu odalardan en büyüğüne sofanın diya­gonal bir geçişle köşeden bağlandığı bey odası, paşa odası ya da selâmlık denil­mektedir. İki bölümlü olarak düzenlenen bu oda önde yatık dikdörtgen bir kısımla bunun arkasındaki kubbeli bölümden olu­şur. Arada bu iki bölümü birbirine bağla­yan dilimli kemer burmalı sütunlara otur­maktadır.

İlgili Makaleler