Tarihi Şahsiyetler

Kristof Kolomb Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

KOLOMB, Kristof (1451-1506) İtalyan asıllı İspanyol kâşif. Ayak bastığı toprakların yeni bir kıta olduğunu anlayamadan Amerika’yı keşfetmiştir.

Cenova’da doğdu, 20 Mayıs 1506’da İspanya’da Valladolid’de öldü. Babası dokumacıydı. Kimi kaynaklara göre ailesi İspanyol Yahudisi’ydi. Kristof Kolomb (İspanyolca’da Kristobal Kolon) eğitim görmedi, sonraları Latince okumayı ve Kastilya diliyle yazmayı öğrendi. Denizciliğe 1472-1473 yıllarında Rene d’Anjou’nun hizmetinde Akdeniz’de korsanlık yaparak başladı. 1476’da gemisinin yanması üzerine yüzerek Portekiz kıyısına çıktı. O zamanlar Lizbon, denizcilerin, haritacıların, astronomların, kâşiflerin olduğu kadar bilim ve sanat adamlarının da toplandığı, hemen hemen herkesin keşiflerden, yeni bulunan ve bulunacak yerlerin zenginliğinden söz ettiği bir merkezdi. 1474’te Floransak kozmograf Paolo Tosca-nelli’nin sürekli batıya gidilirse doğuya varılabileceği düşüncesini açıklaması, bir yıl sonra Portekiz kralının bir denizcinin bu tür bir projesini onaylaması da kâşiflerin tartışmalarına yeni bir boyut getirmişti. Kolomb yıllar önce denize açılan kardeşi Bartolome’ yle de haritacılık yaparken Portekiz’de karşılaştı. 1478’de Porto Santo Adası zenginlerinden Bartolomeu Perestrelo’nun kızıyla evlenen Kolomb, bir süre bu adada yaşadı ve sık sık denize açılarak denizcilik bilgisini genişletti. Kayınpederinin Atlas Okyanusu’ nun batısındaki kara parçalarını gösteren eski haritalarını gördükten sonra bu konuyla daha yoğun ilgilenmeye başlayan Kolomb, Marco Polo’nun, Ptolemaios’un (Batlamyus), Toscanelli’nin yapıtlarını okuduysa da en çok Yahudiler’in kutsal kitaplarından biri sayılan Ezra’nın İkinci Kitabından etkilendi. Özellikle bu kaynaktaki varsayımlara ve hesaplara dayanarak yaptığı hesaplamalarında Hindistan’ın Amerika’nın yerinde olduğunu düşündü.

Batı seferi projesinin 1484’te Portekiz Kralı Il.Joao tarafından kabul edilmemesi üzerine Ispanya’ ya geçti ve İspanya Kralı Fernando’yla kraliçe Isabel-la’nın yardımını elde edebilmek için yedi yıl uğraştı. 1492’de son isteği de reddedilince Fransa Kralı VIII. Charles ile anlaşmayı denedi. Bu arada İspanya’daki dostu rahip Juan Perez’in çabaları sonucu İspanya’ya çağrıldı. Yapılan anlaşmayla, kral ve kraliçe, yeni keşfedilecek topraklarda valilik görevini, babadan oğula geçen bir hak olarak vaat ettiler. Ayrıca keşfedilen topraklardan elde edilecek zenginliklerin yarısını da alacaktı.

İlgili Makaleler