Filozof Biyografileri

Karl Löwith Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LÖWITH, Karl (1897-1973)

Alman, filozof. Çağdaş felsefenin yayılması konusundaki çalışmalarıyla ünlüdür.

9 Ocak 1897’de Münih’te doğdu, 24 Mayıs 1973’te aynı kentte öldü. Doğduğu kentte ortaöğrenimini bitirdikten sonra Münih, Heidelberg ve Marburg üniversitelerinde felsefe okudu. Önce Marburg, sonra Japonya ve Amerika üniversitelerinde, daha sonra Heidelberg Üniversitesi’nde felsefe profesörü olarak çalıştı.

Löwith’in ilgi alanını çağdaş felsefe sorunları, özellikle insan bireyinin toplum içindeki durum ve eylemleri oluşturur. Ona göre çağdaş felsefenin en önemli sorunu insan bireyinin soydaşlan içindeki durumudur. İnsanlık denen bütünü ve bireylerden oluşan toplumu anlamak için tek tek insanları (Indivi-diuum) incelemek gerekir. İnsanlık ve toplumun özü bireydir. Devletten ya da toplumdan yola çıkarak insanı anlama olanağı yoktur. Bütün insan başarılarının kaynağı bireyin varlığıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): Das Individuum in der Rolle des Mitmenschen, 1928, (“Toplum Bütününde Birey”); Von Hegel bis Nietzsche, 1941, (“Hegel’den Nietzsche’ye”); Wissen, Glaube tınd Skepsis, 1956, (“Bilgi, İnanç ve Kuşku”); Die Hegelsche Linke, 1962, (“Hegelci Sol”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler