Tarihi Şahsiyetler

Kakuei Tanaka Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

TANAKA KAKUEİ (1918 – 16 Aralık 1993)

Japon devlet adamı. Başbakanlık döneminde Lockheed Uçak Şirketi’nden rüşvet almaktan suçlanmıştır.

4 Mayıs 1918’de Niigata’da doğdu. Bir teknik okulda öğrenim gördükten sonra, iş hayatına atılarak özel bir inşaat şirketi kurdu. II.Dünya Savaşı sırasında özellikle orduya yaptığı işlerden büyük para kazanarak Japonya’nın en zengin kişilerinden biri oldu.

Savaştan sonra siyasete atıldı ve 1947’de Temsilciler Meclisi’ne seçildi. 1957-1958 yıllarında posta ve ulaştırma bakanı, 1962-1965 arasında da maliye bakanı olarak görev yaptı. İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) içinde hızla yükselerek 1965’te partinin genel sekreteri oldu. 1968’de yeniden genel sekreterliğe getirildi.

1971-1972 yıllarında Sato Eisako hükümetinde uluslararası ticaret ve sanayi bakanı olan Tanaka, Sato Eisako’nun görevlerinden ayrılması üzerine, Temmuz 1972’de LDP’nin başkanlığına ve başbakanlığa getirildi. Eylül 1972’de Pekin’e yaptığı bir gezide Çin Halk Cumhuriyeti’ni Çin’in tek yasal temsilcisi olarak tanıyarak ÇHC ile diplomatik ve ticari ilişki kurulmasını sağladı. Aynı şekilde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam Demokratik Cumhuriyeti ve Demokratik Alman Cumhuriyeti’ni tanıyan Tanaka hükümeti, SSCB ile iktisadi işbirliğine girişti. Başbakanlığı sırasında ekonomideki durgunluğa çözüm bulamayan, artan enflasyon ve işsizliği de önleyemeyen Tanaka, hakkında ortaya atılan yolsuzluk iddialarının sonucu bazı bakanlar hükümetten istifa edince, Kasım 1974’te görevinden ayrıldı.

Şubat 1976’da ise adı Lockheed skandalına karıştı. Bunun üzerine Temmuz 1976’da LDP’nin başkanlığından da ayrılan Tanaka, ertesi ay Lockheed Uçak Şirketi’nden rüşvet aldığı gerekçesiyle tutuklandı. Aralık 1976’da bağımsız olarak Temsilciler Meclisi’ne seçildi. 1982’nin sonunda rüşvet almaktan suçlu bulunarak dört yıl hapse mahkûm edilmesine karşın milletvekilliğinden istifa etmemesi üzerine, muhalefet partileri parlamento oturumlarını boykot ettiler. Bütün bunların sonucu olarak, LDP yapılan erken seçimlerde 35 sandalye yitirerek büyük bir yenilgiye uğradı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler