Edebi Şahsiyetler

John Mortimer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MORTIMER, John (1923-16 Ocak 2009)

Ingiliz oyun yazarı. Yapıtlarında insanlar arasındaki iletişim eksikliğini vurgulamıştır.

John Clifford Mortimer 21 Nisan 1923’te Londra’da Hampstead’de doğdu. Öğrenimini Harrow ve Oxford üniversitelerinde tamamladı. II. Dünya Savaşı boyunca bir film şirketinde yönetmen yardımcısı ve senaryo yazarı olarak çalıştı. 1948’de baroya kabul edilerek avukatlığa başladı. Bu arada ilki Charade (“Bilmece”) olmak üzere altı romanı yayımlandı. 1958’de radyo için yazdığı ilk oyunu The Dock Brief (“Sanık Avukatı”) büyük ilgi gördü ve Italia Ödülü’ nü kazandı. Bir tutukluyla avukatının karşılıklı konuşmalarına dayanan bu kısa oyun daha sonra televizyon ve sahnede de oynandı.

Son yıllarda roman ve senaryo yazmaya yeniden başlayan Mortimer daha çok televizyon oyunları ve dergilere yazılar yazarak uğraşını sürdürmektedir. Yapıtlarında, çoğunluğu orta sınıftan olan kişilerin, eski okullar, bakımsız oteller ya da köhne işyerlerinde, başarısızlıklar ve düş kırıklıkları içinde geçen yaşamlarını anlatır. Güldürü öğesini bu kişileri alaya almak için değil, onlara sevecen bir yaklaşım sağlamak amacıyla kullanır. Acıklı olaylarla oyundaki güldürü havası arasında tutarlı bir denge sağlayabilen Morti-mer’a göre yaşanılan umut kırıcı çağda insanlar ancak güldürü aracılığıyla ayakta durabilir. What Sha.ll We Teli Carolinet (“Caroline’a Ne Söyleyeceğiz?”) ve The Wrong Side of the Park (“Parkın Öbür Tarafı”) en başarılı yapıtları arasındadır. Ayrıca İngilizce’ye yaptığı oyun çevirileri ile de adını duyurmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Oyun: The Dock Brief, 1958, (“Sanık Avukatı”); What Shall We Teli Caroline? 1958, (“Caroline’a Ne Söyleyeceğiz?”); The Wrong Side of the Park, 1960, (“Parkın Öbür Tarafı”); A Voyage Round My Father, 1970, (“Babam ve Ben”); Collaborators, 1973, (“Iş Arkadaşları”); The Bells of Hell, 1977, (“Cehennem Çanları”). Roman; Charade, 1947, (“Bilmece”); Three Winters, 1956, (“Üç Kış”); Rumpole of the Baile, 1978; Regina v. Rumpole, 1981, (“Regina Rumpole’a Karşı”). Otobiyografi: Clinging to the Wreckage, 1982, (“Yıkıntılara Tutunmak”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler