Edebi Şahsiyetler

John Bunyan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BUNYAN, John (1628-1688)

İngiliz din adamı ve yazar. Kutsal kitap kadar çok okunan The Pilgrim’s Progress (Hac Yolunda) adlı yapıtı ile İngiliz romanının doğuşunu etkilemiştir.

Kasım 1628’de Bedford yakınında, Elstovv’da doğdu, 31 Ağustos 1688’de Londra’da öldü. Babası gezgin bir tenekeciydi. Yöredeki ilkokulda okuma yazmayı öğrenen Bünyan, daha sonra okulu bırakarak babasının zanaatini öğrendi. 1644’te iç savaşın başlaması üzerine Parlamento’nun yanında orduya katıldı ve 1647’ye kadar askerlik yaptı. İç savaşa katıldığı üç yıl içinde, Cromsvell yandaşlan arasında savaşan Quaker, Seeker gibi koyu Püriten tarikatler-den etkilendi. Ordudan ayrıldıktan bir süre sonra evlendi. Dindar bir aileden gelen karısı çeyiziyle birlikte Arthıır Dent’in The Plain M an’s Path-way to Heaven (“Sıradan İnsan İçin Cennete Giden Yol”) ve Lewis Baylv’nin The Practice of Pıety (“Dindar Bir Yaşam Sürmenin Yolu”) kitaplarım da getirmişti. Bu kitapları okuduğu sıralarda, geçmişte sürdürdüğü dindarca sayılmayan yaşantıdan büyük bir pişmanlığa kapılan Bünyan, 1650-1655 arasında bir çile ve onu izleyen aydınlanma dönemine girdi. En sonunda 1655’te Bedford ayrılıkçı kilisesine katılarak vaiz oldu.

Yetenekli bir konuşmacı ve vaiz olarak sivrilen Bünyan, 1659’da Bedford kilisesinin önderlerinden biri sayılmaya başlamıştı. 1660’ta Cromtvell yönetimi yıkılarak Restorasyon dönemi başladığında, Ingiliz Ulusal Kilisesi’nin karşıtı tarikatler arasında önde gelen isimlerden biri haline geldi. 1660’ta Ulusal Kilise geleneklerine aykırı ayin düzenlemekle suçlanarak tutuklandı, 1661’de hapse mahkûm oldu. Hapiste kaldığı on iki yıl içinde Grace Abounding adım verdiği otobiyografisini yazdı.

İlgili Makaleler