Filozof Biyografileri

John Beddoe Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BEDDOE, John (1826-1911)

İngiliz antropolog. “Gözlemsel antropoloji” yöntemini geliştirmiştir.

21 Eylül 1826’da Worcestershire’de doğdu. Edinburg ve Londra üniversitelerinde tıp eğitimi gördü. 1853’te mezun oldu. Aynı yıl A Contribution to Scottish Etbnology (“İskoç Etnolojisine Bir Katkı”) adlı çalışmasını yayımladı. 1854’te Kırım Savaşı sırasında doktor olarak görev yaptı. Savaş boyunca Doğu Avrupa ve Batı Asya’da yaşayan çeşitli ırkların özelliklerini inceleme olanağı buldu. 1856-1857 arasında Avrupa toplulukları üzerine benzer çalışmalar yaptı. 1857’de İngiltere’ye döndü ve Bristol Kraliyet Hastanesi’nde doktor olarak çalıştı. 1869-1870 arasında Antropoloji Derneği’nin başkanlığını yaptı. 1891 ’de emekli olduktan sonra da etnoloji çalışmalarına devam etti; Avrupa ve Avustralya’ya geziler yaptı.

Beddoe’nun incelemelerini sürdürdüğü yıllar, çağdaşı birçok antropologun kafatası ya da beyin üzerinde ölçümlemeler yaptıkları bir dönemdi. Beddoe’nun klinik çalışmaları konusundaki deneyimi, onu ölçme tekniklerine daha az önem vermeye ve ırk tiplerinin fiziksel ve ruhsal özelliklerinin gözlemlenmesine ağırlık vermeye yöneltti. Ingiltere’de eskiden yaşayan insanlarla ilgili kafabilimsel (kranyolojik) çalışmalar yapmakla birlikte, temel olarak “gözlemsel antropoloji” ile ilgilendi. Bu alanda basit bir yöntem
de geliştiren Beddoe, Avrupa toplumlarının saç ve göz renkleri üstüne ilk kez istatistiksel araştırma yapan kişidir.

Beddoe, fizyoloji ve anatomi (somatoloji) ile ilgili çok sayıda istatistiksel veri toplamıştır. Ingiliz Adaları’nda yaşayan insanların fiziksel özelliklerine ilişkin haritalar onun gözlemlerine dayanmaktadır.

•    YAPITLAR (başlıca): A Contribution to Scottish Etbnology, 1853, (“İskoç Etnolojisine Bir Katkı”); The Races of Britain: Contribution to the Anthropology of Western Europe, 1885, (“Britanya Irkları: Batı Avrupa Antropolojisine Bir Katkı”); Anthropological History of Europe, 1893, (“Avrupa’nın Antropolojik Tarihi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler