Edebi Şahsiyetler

Jethro Tull Kimdir, Albümleri, Hakkında Bilgi

JETHRO TULL İngiliz pop müzik topluluğu. Rock müziğinin özgün örneklerini vermiştir.

Topluluk 1967’de flütçü lan Anderson, gitarcı Mick Abrahams, basçı Glenn Cornick ve davulcu Clive Burker’ın bir araya gelmesiyle kuruldu. 1969’da Abrahams’ın yerini alan Martin Barre daha sonra Anderson’la birlikte topluluğun hiç değişmeyen üyelerinden biri oldu. 1970’te klavyeli çalgılarda John Evans gruba katıldı. 1971’de Burker’m yerini Barrie-more Barlow, Cornick’in yerini ise 1976’ya değin Jeffrey FTammond-Hammond, ondan sonra da John Glascock aldı. 1977’de, Jethro Tull’ın yaylı çalgılar düzenlemelerini yapan David Palmer, topluluğun ikinci klavyecisi oldu.

1970’te, o yılların en önemli topluluklarından biri sayılan Cream’den boşalan yeri dolduracağı sanılan Jethro Tull giderek Progressive rock türü müziğe yöneldi. Topluluk, bünyesinde güçlü müzikçileri barındırıyordu. Yine de başarısı daha çok,
akustik gitardaki ustalığı, rock müziğinde pek kullanılmayan bir çalgı olmasına karşın özgün bir teknikle çaldığı flütü, kimi yerde bilinç akışına yaklaşan sözleri, sesini kullanışındaki başarısı ve besteleriyle eksiksiz bir müzikçi kişiliği olan lan Anderson’dan kaynaklanıyordu.

Topluluğun 1979’a değin kullandığı ve tek bir parça içinde farklı havaları yansıtabilen ani değişmeler, yerini giderek daha yalın ve akıcı bir müzik anlayışına bıraktı. Gene aynı yıl John Glascock’un ayrılmasıyla Stormwatch’da basçılığı da üstlenen Anderson ve gitarcı Martin Barre dışındaki tüm Jethro Tull kadrosu 1980’de değişti. Bu değişiklikler 1982’de de sürdü.

İlgili Makaleler