Edebi Şahsiyetler

Jean Vigo Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

VIGO, Jean (1905-1934)

Fransız sinema yönetmeni. Kısa yaşamı boyunca gerçekleştirdiği birkaç filmde anarşik yaklaşımını şiirsel bir anlatımla perdeye yansıtmıştır.

26 Nisan 1905’te Paris’te doğdu, 5 Ekim 1934’te aynı kentte öldü. Yatılı okullarda geçen mutsuz bir çocukluk yaşadı. Vereme yakalanınca sıcak ikliminden yararlanmak için Nice’e yerleşti. Yergici bir toplumsal belgesel olan ilk filmi A propos de Nice’ı (“Nice Üzerine”) burada yaptı. Bu filmde D.Vertov’ un çalışmalarından etkilenmişti. Filmin kameramanı da Vertov’un kardeşi Boris Kaufman’dı. 1930’ların başında Paris’e giden Vigo, bir kısa filmden sonra, her ikisi de sinemanın başyapıtlarından olan Zero de conduite’ı (“Fial ve Gidiş Sıfır”) ve L’Atalante’ı gerçekleştirdi.

Görüntü yönetmenliğini gene Kaufman’ın yaptığı bu iki filminde Vigo, deneyci ve yaratıcı üslubunun tüm özelliklerini ortaya koydu.Gerçekçilik’le Gerçeküstücülük arasında gidip gelen şiirsel bir anlatım yaratarak, yaşama karşı anarşist yaklaşımını etkili bir görsellik içinde perdeye yansıttı. Otoriteye karşı özgürlüğün bir savunucusu olan Hal ve Gidiş Sıfır yatılı okul sistemine karşı çocukların direnişini anlatıyor, Vigo’nun çocukluk anılarından da izler taşıyordu. Çeşitli grupların baskıları sonucu film birkaç ay sonra gösterimden kaldırıldı. Sansür tarafından ülkeye zararlı olduğu ilan edildi ve 1945’e değin Fransa’da bir daha gösterilmedi. L’Atalante ise, Fransız burjuvazisine getirdiği keskin eleştiriyi halkın kabul etmeyeceği gerekçesiyle, yapımcıları tarafından pek çok yerinden kesildi.

Atalante’m çekimi sırasında hastalanan Vigo, yirmi dokuz yaşında kemik vereminden öldü. Anısına Fransa’da her yıl en yaratıcı yönetmene verilen Vigo Ödülü kurulmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Â propos de Nice, 1930, (“Nice Üzerine”); Taris cbampion de natation, 1931, (“Yüzme Şampiyonu Taris”); Zero de conduite, 1933, (“Hal ve Gidiş Sıfır”); L’Atalante, 1934.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler