Edebi Şahsiyetler

Deli Birader Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Deli Birader, (ö. 942/1535 [?]) Divan şairi.

Bursa’da doğdu. Asıl adı Mehmed, mahlası Gazâlî, babasının adı Durmuş’tur. Kaynaklar, şairin çağdaşları arasın­da daha çok Deli Birader lakabıyla şöh­ret kazandığını, bir dalda durmayıp dai­ma yer ve meslek değiştirdiğini belirtir­ler. Âşık Çelebi. “Mecnûn ki belâ destini geşt etti serâser / Gamhâneme geldi dedi hâlin ne birader” beytini yazdıktan sonra şaire Deli Birader denilmeye baş­landığını, Kınalızâde ise onun bu beyti, halk arasın­da şöhret bulduktan sonra söylediğini kaydeder.

Deli Birader Bursa’da devrin âlimle­rinden, özellikle Muhyiddin Acemî’den ilim tahsil etti ve onun mülâzımı olarak hizmetinde bulundu. Bu arada tasavvu­fa da yöneldi. Ancak kaynaklarda tasav­vuf eğitimini kimden gördüğü ve hangi tarikata mensup olduğu konusunda bil­gi yoktur. Bursa’da Bayezid Paşa Med-resesi’nde bir süre müderrislik yaptık­tan sonra il. Bayezid’in şehzadesi Korkut’un eserlerinin mukabelecisi oldu. Bu görevi sürdürürken şehzadenin nedimi Piyâle Bey’in aracılığıyla Korkut’un ya­kınları arasına girdi. Kaynaklarda, Şehzade Korkut’un onu yanından hiç ayır­madığı ve onsuz bir yere gitmediği zik­redilir. Deli Birader şehzade İle birlikte Mısır’a gitti; Manisa’ya döndükten son­ra Piyale Bey için Döüu’l-gumûm ve rûfiu’l-hümûm adlı hezliyyât tarzında bir eser kaleme aldı. Eseri Korkut’a sun­duğunda onu kapısından kovduğu söy­lenir. Ancak şehzadenin, yakalanıp öldürüleceği sırada yanında Piyâle Bey ile Deli Biraderin bulunması­nı istemesinden bu rivayetin doğru olmadığı anlaşılmakta­dır.

Deli Birader Şehzade Korkut’un Ölü­münden sonra Bursa Geyikli Baba Zavi­yesi şeyhliğine talip oldu. İsteği Yavuz Sultan Selim tarafından kabul edilerek adı geçen zaviyenin şeyhliği kendisine verildi ve burada inzivaya çekildi. Gazâlî mahlasını burada aldı. Bursa’da ne ka­dar kaldığı belli değildir. Daha sonra Siv­rihisar’a giderek müderrislik yapmaya başladıysa da süresini tamamlamadan İstanbul’a döndü. İstanbul’da kendisi­ne. “Niçin yeter gün oturmayıp tez gel­din” diye sorduklarında, “Sivri yer olma­ğın oturup huzur edemedim” demesinden hareketle bazı kaynakların Seferihisar’a gittiğini söylemele­rinin yanlış olduğu anlaşılmaktadır. Deli Birader daha sonra Akşehir’e giderek orada uzunca bir süre müderrislik yap­tı. Ardından Kazasker Kadri Efendi’den Agros müderrisliğini aldı. Amasya’da Ka-pıağası Hüseyin Ağa Medresesinde mü­derris İken emekli oldu. Çocukluğundan beri tanıdığı bazı arkadaşlarının sohbetinden uzak düşmemek için İstanbul’a giderek Beşiktaş’ta yerleşmeye karar verdi. Deniz kıyısında ev, mescid, zaviye ve hamam yaptırmak maksadıyla “Cer-nâme” adlı bir manzume kaleme alarak Sadrazam Makbul İbrahim Paşa’dan yar­dım istedi. Paşa ona Kanunî Sultan Süleyman’dan yüklü bir caize aidi; kendi­si de büyük bir ihsanda bulundu. Öteki vezirler ve divan erkânından topladığı paraların yanı sıra bir miktar da borç aldı. İstanbul’da çarşı hamamlarının camekânının ortasına Bursa kaplıcaların­da olduğu gibi ilk defa havuz yaptıran Deli Birader’in hamamı kısa bir süre sonra İstanbul’un zevk ve safaya düşkün insanlarının top­landığı bir yer haline geldi. Bunun üze­rine Hasköy Hamamı sahibi Pîrîpaşazâ-de Mehmed Bey de hamamına havuz yaptırınca Deli Birader onu çok müsteh­cen bir dille hicvetti. Bu hicviye Deli Bi-rader’le bütün İstanbul hamamcılarının arasını açtı. Hamam sahipleri ortaklaşa bir dilekçe vererek sadece temizlik yeri olan hamamı eğlence yerine çeviren ve dolayısıyla kötü bir yenilik olan fıskiye­li havuzun yıkılması için fetva aldılar. Hamam ve havuzu bir gece İbrahim Pa­şa tarafından acemi oğlanlarına yıktırıl­dı. Üzüntüsünü yirmi beş beyitlik “Kap-lıcanâme” adlı manzumesinde dile geti­ren Deli Birader daha sonra İstanbul’dan ayrılıp Mekke’ye gitti. Orada bir mes­cid ve bahçe yaptırdı. “Sanmanız kim di-yâr-ı gurbette / Kişi zevk eyleyip safa sürmez // Dür olur gerçi kim ahibbâdan / Hele a’dâ yüzün dahi görmez” kı­tası ile manzum bir mektubu İstanbul’a gönderdi. Bu mektuba dönemin şairleri Zatî, Rûmî, Kâtib Cafer Çelebi manzum olarak cevap verdiler. Deli Birader, bahçesin­de dostlarıyla sohbet ederken rahatsız­lanarak aniden vefat etti. Cenaze na­mazı Hicaz ve Tâif’in ileri gelenleri tara­fından kılınıp mescidinin avlusuna gö­müldü. Ölüm yılı hakkında kaynaklarda değişik tarihler verilmektedir.

İlgili Makaleler