Edebi Şahsiyetler

Jean Goujon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GOUJON, Jean (1510-1564)

Fransız, heykelci. Özellikle Louvre Sarayı’nın dış yüzünde yaptığı kabartmalarla tanınmıştır.

Normandiya’da doğup Bologna’da öldüğü sanılmaktadır. Çocukluğu ve öğrenimi üstüne kesin bilgi yoktur. Bilinen ilk yapıtı 1540’ta Rouen’deki St.Mac-lou Kilisesi nm org hücresi için yaptığı kolonlardır. Bir yıl sonra da Kardinal d’Amboise’ın Rouen Kated-rali’ndeki mezarı için bir heykel yaptığı sanılmaktadır. Bir süre sonra Paris’e gitmiş, 1544’te Fransız mimar Pierre Lescot’yla (1510-1578) birlikte Germa-in-l’Auxerrois Kilisesi’nin mihrap kabartmalarını gerçekleştirmiştir. Michelangelo’nun Sistina Şapeli tavanındaki süslemelerini çağrıştıran ve yapıyla büyük bir uyum gösteren bu kabartmalar, onun özgün üslubunun ilk örneği olması açısından önem taşır.

Goujon daha sonraki çalışmalarında da Lescot ile ortaklığını sürdürmüştür. 1547’de Fransa kralı için çalışmaya başlamış, yine Lescot’yla birlikte Paris’teki Hotel de Ligneris’nin (şimdi Camavalet Müzesi) iç düzenlemelerini ve kabartmalarını yapmıştır. 1549’da Paris’te gerçekleştirdiği Masumlar Çejmesî’ndeki su perisi heykelleri, zarif vücutları ve akar gibi dalgalanan giysileriyle onun olgun sanat anlayışının ve teknik bilgisinin en başarılı örnekleri sayılır. 1549-1553 arasında Louvre Sarayı’nın dış yüzünde yaptığı ve en ünlü yapıtı olan kabartmalar, 19.yy’da onarılır-ken özelliklerini yitirmişlerdir. Goujon’un 1562’de Paris’teki Katolikler’in baskısından kaçarak İtalya’daki Bologna kentine yerleştiği sanılmaktadır.

Heykel ve kabartmalarında maniyerist Fontainebleau Okulu’nun zarif ve ayrıntıya önem veren süsleme anlayışım, Antik sanatın sade kompozisyon düzeniyle birleştirmiştir. Yapıtlarına, içinde yer aldıkları çevre ve yapıların oluşturduğu bütünün bir parçası olarak bakmış, onlarla bu bütün arasında her zaman bir denge ve uyum sağlamaya özen göstermiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): St.Maclou Kilisesi org hücresi kolonları, 1540, Rouen; Germain-l’Auxerrois Kilisesi mihrap kabartmaları (Lescot ile), 1545, Louvre, Paris; Ecoıten Şapeli süslemeleri, 1547, Paris; Karyatitler, 1550-1551, Louvre, Paris; Camavalet Müzesi kabartmaları, 1547, Paris; Masumlar Çeşmesi’ndeki su perisi heykelleri, 1549, Louvre, Paris.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler