Filozoflar

Jean Buridan (Filozoflar Biyografileri)

Jean Buridan

filozof-3/jean buridan (Latince, Johannes Buridanus) Jean Buridan (M.Ö. 1300-1358) yılları arasında yaşamış etkili bir Fransız rahipti, Her ne kadar Avrupa’da Kopernik devriminin tohumları atıldığı dönemde o en ünlü ve etkili filozoflarından biri olmuştur.Kendi döneminde tanınmış olan filozof bilimdeki Kopernik devriminin öncülerindendir. Geç Ortaçağ’da, o bilinen en tanınmış filozofları arasındadır. O ivme kavramı, eylemsizlik modern kavramına doğru ilk adım, ve Ortaçağ bilim tarihinin önemli geliştiricisi olmuştur. Adını en Buridan’s ass (onun kaybolmamış yazılarında görünmeyen bir düşünce deneyi) olarak bilinen düşünce deneyi ile tanıdık. Orta Çağ’ın tanınmış filozoflarından olan Buridan’ın geliştirmiş olduğu impetus kavramı modern süredurum kavramına doğru giden yolda ilk adımı teşkil eder. Béthune, Fransa, Buridan çalışılmış ve daha sonra Paris Üniversitesi’nde ders verdi.

Buridan’ın Çalışmaları

  • * Michael, Bernd (1985) Johannes Buridan: Studien zu seinem Leben, seinen Werken und zu Rezeption seiner Theorien im Europa des späten Mittelalters. 2 Vols. Doctoral dissertation, University of Berlin.
  • * Klima, Gyula (2008) John Buridan New York: Oxford University Press.
  • * Landi, Marcello, Un contributo allo studio della scienza nel Medio Evo. Il trattato Il cielo e il mondo di Giovanni Buridano e un confronto con alcune posizioni di Tommaso d’Aquino, in Divus Thomas 110/2 (2007) 151-185
  • * Thijssen, J. M. M. H., and Jack Zupko (ed.) (2001) The Metaphysics and Natural Philosophy of John Buridan. Leiden: Brill.
  • * Zupko, Jack (2003) John Buridan. Portrait of a Fourteenth-Century Arts Master. Notre Dame, Indiana: University of Notre Dame Press. (cf. pp. 258, 400n71)

 

İlgili Makaleler