Edebi Şahsiyetler

Jean Bosc Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOSC, Jean Maurice (1924-1973)

Fransız karikatürcü. Kara mizah türündeki savaş karşıtı karikatürleriyle tanınmıştır.

30 Aralık 1924’te Nîmes’de doğdu. Nîmes Teknik Koleji’ni bitirdikten sonra babasının yanında bağcı olarak çalıştı. 1944’te askere alınarak Çinhindi’ ne gönderildi. 1948’de Nîmes’e geri döndüğünde askerlik yaşamının etkisi altındaydı. 1952’de karikatür çizmeye başladı ve Paris Match, Punch ve France-Dimanche dergilerinde sürekli olarak yapıtları yayımlandı. 1955’te ilk karikatür kitabı olan Gloria Victoria’yı çıkardı. Le Voyage en Boscanie (“Bosc Ülkesine Yolculuk ”) adlı kısa metrajlı çizgi filmiyle 1959 Venedik Bienali’nde Emile Cohl Ödülü’nü kazandı. Bozulan sağlığı yüzünden Antib Adaları’nda yaşamaya başladı. Mayıs 1973’de yaşamına, kendi eliyle son verdi.

Çinhindi’ndeki askerlik dönemi, Bosc’a oldukça karamsar bir yaşam görüşü getirdiği gibi, sanatında da kararlı bir savaş karşıtı tutumu ön plana çıkarmıştır. Askerliğini yaparken “Croix du Guerre” madalyası almış olmasına karşın, Cezayir Savaşı sırasında çizdiği karikatürler yüzünden orduyu tahkirle suçlanmıştır. Karikatürlerinde militarizmle acımasızca alay ettiği gibi, bu olgu karşısında kayıtsız ya da umursamaz kalan “sıradan vatandaş”ı da acı bir yergiyle eleştirir. En çok Fransız karikatürcü Chaval’den etkilenmiştir, kendisini onun çırağı sayar.

•    YAPITLAR (başlıca): Kitap: Gloria Victoria, 1955. Çizgi film: Voyage en Boscanie, 1959, (“Bosc Ülkesine Yolculuk”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler