Edebi Şahsiyetler

Jack London Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

Jack London’un ilk dönem roman ve öyküleri, sert doğa koşullarında ya da acımasız bir toplumsal çevrede özveriye ve güçlü bir yaşama iradesine sahip kahramanların, serüven dolu romantik yaşamlarını konu alır. Kendi altın arayıcılık günlerinden esinlenerek Alaska’nın doğasını, Kızılderililer’in beyaz işgalcilere karşı direnişini ve yenilgilerini, dönemin yarı yasadışı koşullarında yaşama savaşı veren insanların öykülerini dile getirir. Deniz ve deniz tutkusu da bu dönem yapıtlarının ana temalarındandır.

Martin Eden ve The Iron Heel (Demir Ökçe) Jack London’ın hem devrimci yazar kişiliğini, hem de bireysel başkaldırıya dayanan yaşam felsefesini otaya koyduğu en önemli iki romanıdır. Martin Eden’in, kendi sınıfının dışındaki bir toplumsal ilişkiler ağı içinde başarıyı arayışı, kaçınılmaz olarak kendini öldürmesiyle sonuçlanır, Demir Ökçe’de ise ezilen sınıfların, oligarşinin sınırsız egemenliğine karşı çıkma çabaları ve direnişleri güçsüz ve ezilmeye mahkûm bir görünümde ortaya konur.

Jack London ABD edebiyatında Mark Twain ve Walt Whitman’ın ilerici, demokrat geleneklerini sürdürmüştür. Dünya görüşünü her şeyden önce gençlik yıllarında yaşadığı, gördüğü olaylar çevresinde oluşturmuş, düşünsel olarak toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Yazdıklarıyla ABD edebiyatının 20. yy’m ilk otuz yılındaki toplumcu eğilimini etkilemiş, Dos Passos, Upton Sinclair, Sinclair Lewis ve John Steinbeck gibi yazarların yolunu açmıştır.

İlgili Makaleler