Tarihi Şahsiyetler

IX. Stefan Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Stefan IX (1308-1355)

Sırp kralı. Güçlü bir Sırp İmparatorluğu yaratarak Osmanlı ilerleyişini durdurmaya ve Bizans tahtını ele geçirmeye çalışmıştır.

IX. Stefan Duşan’ın doğum yeri bilinmemektedir. 20 Aralık 1355’te Diavoli’de öldü. III. Stefan Uroş’un oğluydu. Babasıyla birlikte Constantinopolis’e (İstanbul) sürgüne gönderildi. 1322’de babasının krallığa getirilmesiyle 14 yaşında Zeta prensi oldu. 1330’da Bulgar Çarı Mihail ile Köstendil yakınlarında yapılan savaşta büyük bir zafer elde edildi ve çar öldürüldü. Bulgaristan Krallığı tahtına Sırp Prensesi Anna çıkarıldı. Ancak 1331’de eski çarın yeğenlerinden İvan Aleksandr, Anna’yı devirerek çarlığını ilan etti. Bulgar Krallığı’nın uzun vadeli planlarını baltalamasından çekinen Duşan, İvan Aleksandr’ın kızkardeşi ile evlendi. Böylece Bulgaristan üzerindeki Sırp egemenliği de güçlendi. 1334’te Bizans İmparatoru

III.    Andronikos ile yaptığı savaşta Strumca, Prilep (Pirlepe), Ohri ve Kostur’u alarak Doğu Makedonya’ nın önemli bir bölümüne egemen oldu. Selanik önlerine geldiğinde karşı tarafın isteği üzerine barış yaptı. III. Andronikos’un 1341 ’de ölümünden sonra Bizans’ta taht kavgasının ardından çıkan iç savaş sırasında İoannes Paleologos ile İoannes Kantakuzenos arasındaki mücadelede Kantakuzenos ile ittifak yapan Duşan, 1342’de Constantinopolis’e doğru saldırıya geçti. Ancak bu bağlaşma uzun sürmedi. Osmanlılar’la anlaşan Kantakuzenos, Makedonya’da Saray’a doğru ilerledi. Arnavutluk’u sağlam bir üs olarak elinde bulunduran Duşan, 1345’te Saray’ı geri aldı. 1346’da Paskalya gününde piskoposluktan patrikliğe yükselttiği ipek başpiskoposunun elinden Sırp İmparatorluğu tacını giydi.

1348’de Epir’i ve Selanik dışında Teselya’yı Sırp topraklarına kattı. 1349’da Bizans modelini örnek alarak Duşanov Zakonik adını taşıyan bir yasa hazırlattı. Balkanlar’da ilerleyen Osmanlılar’ın yakın gelecekte Sırp imparatorluğu için ciddi bir tehlike oluşturacağını düşünüyordu. Osmanlılar’a karşı kendi komutası altında bir haçlı seferi düzenlimesi için papa VI. Innocentius’a öneride bulundu. Ancak 1354’teki Macar saldırısı nedeniyle planından bir süre için vazgeçti. 1355’te Constantinopolis’i ele geçirmek için Bizans üzerine sefere çıktı. Ancak hareketinin ikinci günü Diavoli’de öldü. Ölümüyle ordusu bozuldu ve hızla geri çekildi.

Duşan, Sırp tarihinin önde gelen kahramanlarından sayılmıştır. Sırbistan onun zamanında, tarihteki en geniş sınırlarına ulaşmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler