Filozof Biyografileri

Isidore [Sevilli] Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ISIDORUS [Sevilli] (Ykş.560-636) İspanyol tanrıbilimci, din adamı ve ansiklopedici. Orta Çağ’da çok önemli sayılan bir ansiklopedi hazırlamıştır.

Latince Isidorus Hispanensis olarak da anılan Isidorus, 560 dolaylarında Sevil’de doğdu, 4 Nisan 636’da aynı kentte öldü. Yaşamına ilişkin geniş bilgi yoktur. 600’de kardeşinin yerine Sevil piskoposu olduğu bilinir. Piskoposluğu sırasında, Ispanya Kili-sesi’nde önemli toplantılar düzenlendi. Bunlardan biri, 633’te Isidorus başkanlığında toplanan Toledo Konseyi’dir. Konsey, kilise ve devlet arasında uzlaşma, Museviler’e hoşgörü konularında görüş birliğine vardı. Isidorus kardeşinin yolundan yürüyerek, İsa’ nın Tanrı’nın oğlu olduğunu yadsıyan Vizigotlar’a Hıristiyanlık’ı benimsetmeye çalıştı.

Ancak, Isidorus’a Orta Çağ din adamları arasında ayrıcalıklı bir yer kazandıran, Etymologiae (“Köken Bilgisi”) adh 20 ciltlik ansiklopedisidir. Orta Çağ’da başyapıt niteliğini koruyan ansiklopedi, din konularında olduğu kadar, mimarlık, tarih, evrenin yaratılışı, tarım, tıp, yedi özgür sanat gibi konularda da bilgi vermektedir. Kendinden önceki çalışmaları inceleyerek, Kilise Babaları ve Latin kültürünü içeren kaynaklardan yararlanarak hazırladığı ansiklopedinin

10.  cildi olan sözlük, ardılı sözlükçüler için önemli bir kaynaktır. Nesne adlarının kökenlerinin bilinmesinin, kişiyi o nesnelerin doğalarının ve özlerinin bilgisine ulaştıracağını düşünerek köken bilgisine ayrı bir değer veren Isidorus’un dilbilim, tanrıbilim ve doğa-bilimleri alanında da yapıtları vardır.

• YAPITLAR (başlıca): Isidori Hispalensia episcopi etymo-logiarum, (ö.s.), W.M.Lindsay (der.), 2 cilt, 1911, (“Sevil Piskoposu Isidorus’un Köken Bilgisi Kitabı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler