Tarihi Eserler

Irgandı Köprüsü (Tarihi Mekanlar ve Eserler)

tarihi_eserler_4/irgandi_koprusu” 245″ 183″ Irgandı Köprüsü

 

Irgandı Köprüsü, Bursa kentinde, zanaatçıların geleneksel el sanatlarını icra ettiği köprü. 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edildi. 1854 yılında Büyük Bursa Depremi’nde hasar gördü. Kurtuluş Savaşı’nda Yunan ordusu tarafından bombalandı. Irgandı Köprüsü, 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından yenilendi ve kullanıma açıldı.

Dünyada, Irgandi Köprüsü’ne benzer üç çarşılı köprü daha vardır. Bunlar Bulgaristan’ın Lofça kentinde Osma Köprüsü, İtalya’nın Floransa kentinde Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde Rialto Köprüsü’dür.

tarihi_eserler_4/irgandi_koprusuu” 248″ 186″ Irgamak; oynamak, kımıldamak demektir. Köprünün Irgandı adını alışı ile olarak köprü başındaki bir tabelada,  şu Evliya Meseli yazmaktadır:

Orhan Gazi Bursa’yı fethettiği sırada Tanrı uğrunda savaşan yiğitlerden biri bu köprü yerinde “çıkayım mı, geleyim mi” diye bir ses işitir. Gazi hemen kılıç çekip “Çık bakalım, ne yapabilirsin” diyerek sesin geldiği bir yere kılıç vurunca vurduğu yerden gürleyip büyük bir hazine meydana çıkarak yer ırgalanıp sallanır, sarsılır. Gazi, hayrette kalarak şaşırır. İki yanına bakarak ne görse iyi? Derenin içi sikkeli altınlarla dolu.

Hazineyi bulan, hemen koşarak Orhan Gazi’ye olanları anlatır. O da: “Ne hayır ettin! Allah sana kısmet etmiş. Git Bursa’da hayra sarf et.” diye emreder. Savaşçı bütün hazineyi evine taşıyarak onda birini devlet hazinesine verdikten sonra kalanı ile büyük bir köprü yaptırır. İşte Irgandı Köprüsü denmesinin sebebi budur.

İlgili Makaleler