Tarihi Şahsiyetler

I.Richard (Aslan Yürekli Richard) Kimdir, Hayatı, Savaşları

I.Richard (Aslan Yürekli Richard (Rişar). İngiltere kralı ve III.Haçlı Seferi’nin komutanı (8 Eylül 1157’de Oxford’da doğdu, 6 Nisan 1199’da Fransa’da Châlun’da öldü).

İngiltere Kralı II.Henry’nin ve Akitanya Prensesi Eleanor’un oğludur. Çocukluğunu annesiyle birlikte Kıta Avrupası’nda bulunan Akitanya’ da geçiren Richard, 1172’de Akitanya dükü oldu. 1173’te kardeşleriyle birlikte babasına karşı ayaklandı, yenilmesine rağmen bağışlandı. Gücünü artırarak Akitanya’nın yanı sıra Poitou’ya ve Gaskonya’ya da egemen oldu. 1189’da babasının Akitanya’yı kardeşi John’a vermek istemesi üzerine Fransa Kralı II.Philippe ile ittifak kurarak yeniden ayaklandı. Yenilen II.Henry, Richard’ın tahtın varisi olmasını kabul etti.

1189’da II.Henry’nin ölümü üzerine İngiltere kralı, Normandiya dükü ve Anjou (Angevin) kontu olan Richard, Kudüs’ü Eyyubi Sultanı Selâheddin Eyyubî’den geri almak için bir haçlı seferi düzenlemeye karar verdi. Devlet hâzinesine ek olarak resmi görevlerin ve ayrıcalıkların satışa çıkarılmasından sağladığı parayla hazırlıklarını tamamladı. Fransa Kralı II.Philippe ve Alman Kralı I.Friedrich’in (Barbarossa)de katıldığı III.Haçlı Seferi için 1190’da yola çıktı. Bir süre Sicilya’da konakladıktan sonra Rodos’a vardı, Bizans’a bağlı Kıbrıs’ı ele geçirdi. 1191’de Filistin’e ulaştı. Akkâ’nın alınmasından sonra II.Philippe’le arası açıldı ve Philippe ülkesine geri döndü; I.Friedrich ise Anadolu üzerinden Filistin’e giderken yolda ölmüştü. Tüm Haçlı Ordusu’nun komutasını üstlenen Richard, Arsuf’ta Eyyubîler’le savaştı, ardından Yafa’yı ele geçirdi. Kudüs’e çok yaklaşmasına karşın kutsal kenti alamadı. Bu arada İngiliz, Fransız ve Alman askerleri arasında çatışmalar çıktı. Öte yandan II.Philippe kardeşi Yurtsuz John’la ittifak kurarak topraklarını tehdit etmeye başlamıştı. Akkâ’nın ve kıyıda dar bir alanın Haçlılar’a bırakılması ve Hıristiyan hacılarının kutsal yerleri ziyaret edebilmesi koşullarıyla Selâheddin Eyyubî’yle üç yıl süreli bir antlaşma yaptı ve dönüş yolculuğuna başladı.

Venedik açıklarında fırtınaya yakalanarak gemisi parçalanan Richard, 1192’de Viyana’da düşmanı Avusturya Dükü Leopold tarafından yakalandı ve Alman İmparatoru VI.Heinrich’e teslim edildi. Ona bağlılık yemini ettikten ve çok yüklü bir fidye bedeliyle serbest bırakıldı. 1194’te İngiltere’ye döndü ve ikinci kez taç giydi. Kıta Avrupası’ndaki toprakların II.Philippe tarafından tehdit edilmesi üzerine İngiltere’nin yönetimini Canterbury Başpiskoposu H.Walter’a bırakarak Normandiya’ya geçti. Beş yıl boyunca Philippe’ye karşı savaştı, ancak Châluz Kalesi’ni almaya çalışırken öldü.

Krallığı boyunca İngiltere’de yalnızca altı ay kalan Richard, devlet idaresiyle hiç ilgilenmemiş, ancak cesur bir savaşçı olarak tarihe geçmiş, Aslan Yürekli lakabıyla anılmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler