Tarihi Şahsiyetler

I. Pavel Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

PAVEL I (1754-1801)

Rus çarı. Yönetimi sırasında toplumsal hoşnutsuzluklar artmış ve ülkesi uluslararası politikada yalnızlığa itilmiştir.

Pavel Petroviç 1 Ekim 1754’te St. Petersburg’da (bugün Leningrad) doğdu, 23 Mart 1801’de aynı kentte öldü. Rus Çarı III. Pyotr (1728-1762) ile II. Katerina’nın oğluydu. Babasının halası çariçe Yeliza-veta (1709-1762) tarafından büyütüldü. N.İ. Panin yönetimindeki bir grup öğretmenden coğrafya, tarih ve matematik dersleri aldı; Fransızca ve Almanca öğrendi. 1762’de tahtı zorla ele geçiren annesi II. Katerina onu yönetim işlerinden uzak tutmak istediğinden, 1783’ten sonra St. Petersburg yakınlarındaki Gaçina’da bulunan bir malikânede oturmak zorunda bırakıldı. Orada, maiyeti ve askerleriyle birlikte küçük bir saray çevresi oluşturdu. Annesinin ölümü üzerine 17 Kasım 1796’da I. Pavel adıyla tahta çıktı.

I. Pavel çar olduktan sonra ilk iş olarak, II. Katerina’nın yandaşlarını saray çevresinden uzaklaştırdı. 1797’de, I. Petro’nun çara halefini seçme hakkını tanıyan 1722 tarihli fermanını yürürlükten kaldırıp, tahtın, ölen çarın en büyük erkek çocuğuna geçmesine dayalı bir veraset biçimi getirdi. Otokrasiyi güçlendirmek amacıyla taşradaki merkezi yönetim birimlerini yeniden oluşturup soylulara yerel düzeyde tanınan ayrıcalıklara son verdi. Orduyu Prusya tipi bir disiplin temelinde yeniden örgütlemeye girişti. Serflik düzenini ayakta tutmak için, sayısı 600.000’i geçen serfi kendisine bağlı toprak sahipleri arasında bölüştürdü. Köylüler arasında artan hoşnutsuzluğu yumuşatmak amacıyla 1797’de haftalık angarya süresini üç güne indirdi. Fransız Devrimi’yle birlikte, tüm Avrupa’ya yayılan cumhuriyetçi düşüncelerin Rusya’ ya ulaşmasını engellemek amacıyla yabancı gazetelerin ve kitapların Rusya’ya girişini ve yurt dışına yapılan yolculukları yasaklama gibi baskıcı önlemler aldı.

Yönetiminin ilk yıllarında Fransa’ya karşı Avusturya ve İngiltere ile ittifak siyaseti izlemesine karşın, 1800’den sonra, bu siyaseti bırakarak Fransa’yla yakınlaşmaya çalıştı. Bu siyaseti İngiltere ile Rusya arasındaki ticaretin kesilmesine ve Rusya’nın büyük bir iktisadi darboğaza girmesine yol açtı. I. Pavel bu elverişsiz koşullarda Hindistan’ı ele geçirmeyi planlamaya başladı. Dengesiz ve kendini beğenmiş kişiliğiyle yakınları arasında bile saygınlığını yitirdi. Sonunda vârisi ve oğlu Aleksandr’ın onayıyla gerçekleşen bir saray darbesi sonucu devrildi ve yatağında öldürüldü. Oğlu Aleksandr, I. Aleksandr adıyla yerine geçti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler