Tarihi Şahsiyetler

I. İzzettin Keykavus Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Keykâvus I (ö. 616/1220) Anadolu Selçuklu sultanı (1211-1220).

I. Gıyâseddin Keyhusrev’in büyük oğlu­dur. Babası 592 (1196) yılında tahtı kar­deşi II. Rükneddin Süleyman’a bırakıp yaklaşık dokuz yıl süren gurbet hayatına çıkmak zorunda kaldığında oğulları Keykâvus ile Keykubad’ı da yanında götürdü. II. Süleyman Şah’ın ölümü üzerine taraf­tarlarının davet ve desteğiyle yeniden Selçuklu tahtına oturan I. Keyhusrev Keykâvus’u melik un­vanıyla Malatya’ya gönderdi. Onunla bir­likte Malatya’ya giden babasının hocası Mecdüddin İshak idarî işler ve öğrenimini tamamlama konusunda kendisine yar­dımcı oldu.

I. Gıyâseddin Keyhusrev ölünce (608/ 1211) devlet erkânı Konya’da toplanarak sultanın en büyük oğlu olduğu için Malat­ya Meliki İzzeddin Keykâvus’un Selçuklu tahtına çıkarılmasına karar verdi ve Kay­seri’ye gelmesi için kendisine ulak gön­derdi. Keykâvus Sivas – Kayseri arasındaki Gedük”te (Şarkışla) karşılandı. Biat. yas ve tahta çıkma törenleri Kayseri’de yapıldı. Ancak Kayseri’den Konya’ya hareket edi­leceği sırada sultanın kardeşi Tokat Meli­ki Alâeddin Keykubad’ın saltanat davasıy­la ortaya çıktığı ve şehre doğru gelmekte olduğu haber alındı. Alâeddin Keykubad şehri kuşattı, çok geçmeden Erzurum Meliki Mugisüddin Tuğrul Şah ile Ermeni Kralı II. Leon da kuşatmaya katıldı. Mese­lenin savaşla halledilemeyeceğini anlayan devlet adamları diplomatik yola başvur­dular. Kayseri subaşısı Celâleddin Kayser para ve değerli hediyelerle Ermeni Kralı II. Leon’a gönderildi. Celâleddin, Leon’a geri döndüğü takdirde kendisine 1200 müd tahıl verileceğini, işgal ettiği Luluva Ulukışla, Ereğli ve Lârende’nin de (Kara­man) ona ait olacağını bildirdi. Leon bu teklifi kabul edip ülkesine döndü. Eyyûbî Hükümdarı el-Melikü’l-Eşrefin Keykâvus tarafından yardıma çağrıldığını duyan Tuğrul Şah da gizlice Erzurum’un yolunu tuttu. Yalnız kalan Erzurum Meliki Mu-gisüddin ve yeterli kuvveti bulunmayan Keykubad muhasarayı kaldırarak Ankara Kalesi’ne sığındı. Keykâvus Konya’ya ulaş­tığında tekrar tören yapılmış ve şenlik­ler bir hafta sürmüştür. Keykâvus. hocası Mecdüddin İshak’ı tahta çıkışını Abbasî Halifesi Nasır- Lidînillâh’a bildirmek üze­re Bağdat’a gönderdi. Halife ona sultan­lığını tasdik eden bir menşurla bir fütüv-vet şalvarı gönderdi ve fütüvvet teşkilâ­tına alındığı bildirildi.

Bu sırada İznik İmparatoru Theodoros Laskaris, Keykâvus’un tahta çıkışını kut­lamak, Gıyâseddin Keyhusrev’in Alaşehir seferi dolayısıyla bozulmuş olan münase­betleri düzeltmek ve barış yapmak üzere bir elçi yolladı. İmparatorun barış teklifini kabul eden İzzeddin Keykâvus, bunu bil­dirmek ve babasının naaşım getirmek üzere atabeği Emîr Seyfeddin Ay-aba’yı İznik’e gönderdi. İmparator Theodoros Laskaris ile görüşen Ayaba dönüşte Ala­şehir Mezarlığfna geçici olarak gömül­müş olan Sultan Gıyâseddin’in naaşım da getirdi.

İlgili Makaleler