Tarihi Şahsiyetler

I. Constantinus Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

CONSTANTINUS I ( ? – 337)

Roma imparatoru. Hıristiyanlık’ı resmi din haline getirmiş, İstanbul’u başkent yapmıştır.

Flavius Valeris Constantinus, 274-280 arasında Naissus’da (günümüzde Sırbistan, Niş) doğdu. 22 Mayıs 337’de Nicomedia (İzmit) yakınında öldü. Constantinopolis’de (İstanbul) Apostles Kilisesi’ne gömüldü. Constantinus Magnus (Büyük Constantinus) olarak da anılır. Babası Constantius Chlorus, 3. yy sonunda imparatorluğun yönetiminde etkin bir yeri olan orduda subaydı. Annesi Helena ise halktan bir kadındı.

Roma İmparatorluğu 284’te Diocletianus’un getirdiği yeni bir sistemle iki augustus tarafından yönetiliyordu ve augustus’lar kendilerine birer caesar (imparator halefi) seçiyorlardı. Bu tarihten beri Doğu’nun augustus’u Dıocletianus, Batı’mn augustus’u Maximianus’tu. Constantinus’un babası Constantius Chlorus, 293’te Maximianus’un kızıyla evlendi ve caesar oldu. Oğlu Constantinus’u da Diocletianus’un sarayına gönderdi. Constantinus burada Latin kültürünün etkisi altında yetişti. Bir yandan da yoğun baskı altında tutulmasına karşın hızla yayılan Hıristiyanlık’ı tanıma olanağı buldu. Doğu Roma ordusunda subay olduktan sonra Aşağı Tuna’ya yapılan bir seferde kendini gösterdi.

Diocletianus ve Maximianus 305’te tahttan çekildiler. Constantius Chlorus Batı’nın augustus’u, Gale-rius ise Doğu’nun augustus’xx olarak tahta geçti. Yeni imparatorlar Maximinus Daia’yı Doğu’ya, Flavius Valerius Severus’u Batı’ya caesar olarak atadılar. Galerius, babası augustus oian Constantinus’un imparatorluk konusunda talepleri olabileceği korkusuyla onu Doğu’daki sarayda rehin tuttu. Constantinus, 306’da Galerius’un sarayından kaçarak babasının yanma gitti ve onun Kuzey Britanya’ya yaptığı sefere katıldı. Aynı yılm sonunda babasının ölümü üzerine ordu Constantinus’u augustus ilan etti. Constantinus, Galerius’a bir mektup göndererek kendisini tanımasını istedi. Galerius ise, Severus’u Batı’mn augustus’luğuna yükseltti. Constantinus’u ise caesar yaptı.

Constantinus’un caesar olmasıyla birlikte bir dizi iç savaşın yaşandığı bir dönem başladı. Maximianus’ un oğlu Maxentius, caesar olma konusunda en az Constantinus kadar hak sahibi olduğunu düşünerek İtalya’da ayaklandı. Babasının desteğiyle kendisini augustus ilan ettikten sonra Afrika’yı denetimi altına aldı. Maxentius’un üzerine yürüyen Batı’nm augustus’ u Severus yenildi ve bir süre sonra öldürüldü. Severus’un ölümünden sonra Licinius, augustus’wgz. yükseldi. Maximianus ise oğlunun durumunu güçlendirmek amacıyla Constantinus’la işbirliği yapma yoluna gitti. 307’de kızı Fausta’yla Constantinus’u evlendirdi. Constantinus’u augustus olarak tanıyarak onun da oğlunu tanımasını istedi. Ama bir süre sonra Maximianus ile Maxentius’un arası açıldı ve Maximia-nus kendini yeniden augustus ilan etti.

İlgili Makaleler