Edebi Şahsiyetler

Herge Kimdir, Hayatı, Eserleri, Tenten, Hakkında Bilgi

HERGE (1907 – 3 Mart 1983, Brüksel, Belçika)

Belçikalı çizgi romancı. Dünyaca ünlü Tintin’in yaratıcısıdır.

22 Mayıs 1907’de Brüksel’de doğdu. Asıl adı Georges Remi’dir. Daha sonra adının ilk harflerinin Fransızca okunuşundan türettiği takma adı kullandı. İlk çizgi romanı 1926’da bir izci dergisinde yayımlandı. 1929’da Belçika’da çıkan Le Vingtieme Siecle gazetesinin haftalık eki Le Petit Vingtieme için Tintin adlı çizgi romanı hazırlamaya başladı. İlk kitabı olan Tintin Sovyetler Birliği nAft 1930’da yayımlandı. 1946’dan sonra Tintin adıyla çıkan dergide çizdi.

Herge Avrupalı çizgi romancıların önde gelenlerinden biridir. Brüksel Okulu diye de anılan ve yardımcılarıyla birlikte oluşturduğu çizerler topluluğu, II.Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa çizgi romanının yükselişini hazırlayan bir çevre olmuştur. Eylemli çizgi romancılığı bıraktıktan sonra yayıncılık yaparak, konferanslar vererek bu alandaki çalışmalarını sürdürmüştür.

Yayınlanır yayınlanmaz büyük bir üne kavuşan Tintin, genç bir gazetecidir ve köpeği Milou ile birlikte çeşitli olaylara karışır. Herge onların yanına 1934’te ikiz dedektifler Dupont ve Dupond ile yeteneklerini kötü yolda kullanan Rastopopoulos’u, 1937’de Güney Amerikalı General Alcazar’ı, 1939’da opera sanatçısı Bianca Castafiore’yi, 1941’de Kaptan Haddock’u, 1945’te de unutkan ve sağır profesör To-umesol’u katarak unutulmaz tipler yaratmıştır.

Herge’nin, insanları hafifçe karikatürize eden, buna karşılık çevrelerini en ince ayrıntılarına kadar büyük bir gerçekçilikle veren bir çizgisi vardır. Tintin’in dedektiflikten uzay araştırıcılığına kadar uzanan maceraları, aralarında Türkçe’nin de bulunduğu otuzdan çok dile çevrilmiştir. Çok sayıda çizgi filminin yanı sıra gerçek oyuncuların canlandırdığı ve birinin konusu Türkiye’de geçen iki uzun metrajlı film uyarlaması da yapılmıştır. Herge bu başyapıtının yanı sıra bir çocuk dizisi olan Jo, Zette et Jocko ile Brükselli iki yaramazın maceralarım konu alan Quick et Flupke adlı çizgi romanları da gerçekleştirmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Tintin dizisi, 1929’dan başlayarak.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler