Tarihi Şahsiyetler

Helmuth Theodor Bossert Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOSSERT, Theodor (1889-1961)

Alman asıllı Türk arkeolog. Hitit hiyeroglif yazısını çözmüştür.

Phılipp HelmuthTheodorBossert Güney Alman’ ya’da Landau kasabasında doğdu. 1908’de liseyi bitirdikten sonra Heidelberg, Strasbourg, Freiburg ve Münih üniversitelerinde öğrenimini sürdürdü. Freiburg’daki Albert-Ludwig Üniversitesi’nden 1913’te doktorasını da vererek mezun oldu. Freiburg Müzesi’ ne asistan olarak girdi. I. Dünya Savaşı’na Alman ordusunda muhabere yedek subayı olarak katıldı.

Savaştan sonra Girit yazısının ve Hitit hiyerogliflerinin çözümü üstüne çalışmalar yaptı. Sanat tarihi konularına yöneldi, üniversite öğrencisiyken başladığı yayın çalışmalarına ağırlık verdi. 1919-1933 arasında Avrupa halk sanatından eski Girit uygarlığına dek çeşitli konularda on beşe yakın kitap yayımladı.

1933’te Türkiye’ye geldi, Hititler’in başkenti Boğazköy’de Almanlar’ın yönettiği kazıya Bavyera Bilimler Akademisi adına katıldı. Burada Nişantaş kaya yazıtındaki Hitit hiyeroglifi ile Yazılıkaya’daki kaya kabartmalarının lejandlarını inceledi.

Ankara’da zamanın Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip’le tanıştı. O günlerde İstanbul Darülfünunu kapatılmış ve yerine İstanbul Üniversitesi kurulmuştu. Batılı anlamdaki bu yeni üniversiteye Türk hocalardan başka Batılı bilim adamları da getiriliyordu. Bossert’e de İstanbul Üniversitesi’nde görev alması önerildi. Öneriyi kabul edince 1934’te Edebiyat Fakültesi’ne profesör olarak atandı ve daha sonra kürsüye dönüşen Türk Arkeoloji Enstitüsü müdürlüğüne getirildi.

İlgili Makaleler